Sinaasappel

Bij onze vroegere ijsmachine moest je eerst de container 24 uur laten vriezen. Hierna kon je de bak éénmaal gebruiken. Daarom hadden we er twee. Best pesterig, want als je met een kistje rijp fruit van de boer kwam, wilde je meteen een sorbet maken, en niet pas de volgende dag.

Met een zelfvriezende machine kun je impulsiever zijn. Internet staat vol aantrekkelijke recepten. Mijn mixje van gistermorgen was in een kwartiertje klaar. Als je het verse ijs afgedekt in de diepvries bewaart, kun je meteen opnieuw ijs draaien. Desnoods uren achter elkaar.

Heb me gistermiddag nog aan pepermunt ijs gewaagd. Smaakte heerlijk. Bewaar het tot ik de geest krijg chocoladesaus te maken. Die moet er wel over wil je een ‘After Eight’-sensatie krijgen. Voor dadelijk staat er een sinaasappelsorbet op het programma.

SINAASAPPEL SORBET

Ingrediënten:

  • 250 gr suiker
  • 250 ml water
  • 400 gr vers sinaasappelsap
  • sap van 1 limoen
  • 100 ml witte wijn
  • 90 ml sinaasappellikeur
  • 8 blaadjes munt

Bereidingswijze:

  • Breng de suiker met het water aan de kook en laat iets inkoken.
  • Pers de limoen en de sinaasappels uit.
  • Voeg het sap van de limoen, de sinaasappels, de witte wijn en de likeur toe aan het suikerwater.
  • Laat koken tot de alcohol is verdampt.
  • Voeg nu de fijngesneden munt  toe en laat even trekken.
  • Giet de massa door een zeef, laat afkoelen en maak er in de machine sorbetijs van.
  • Zet tot gebruik afgedekt in de vriezer.

Conclusie: In plaats van 250 gr suiker 200 gram nemen. De 100 ml witte wijn vervangen door 100 ml limoen/sinaasappelsap. De munt is tamelijk overheersend. 6 Blaadjes moeten voldoende zijn.