Wie wat bewaart…

Ben naar schatting 10 terabyte materiaal aan het doorploegen uit lang vervlogen jaren. Foro’s en muziek vormen de hoofdmoot. Maar ik kwam ook reisverslagen tegen uit de jaren negentig die niet meer te lezen zijn want gemaakt met een versie van Word, toen dat nog geen PC maar een Mac-programma was. Gelukkig had JW de verhalen indertijd uitgeprint en bewaard en ik heb ze teruggevonden.

Heb mijn eigen verslagen (over Sulawesi, de Togian eilanden en de Baliem vallei in Nieuw Guinea) met rode oortjes zitten lezen. Heb ze ingescand en met ORC bewerkt. Het programma “Prizmo” bleek hiervoor ideaal te zijn.

Behalve dat ik zoveel van deze reis terugzag, waarvan ik de details grotendeels was vergeten, geeft het verslag een geweldig beeld over de ontwikkelingen in Indonesië. Sulawesi was in 1996 nog ongerept. De bewoners liepen uit om ons te bekijken, maar de Chinezen waren toen al volop bezig om het toerisme op gang te brengen en wonderschone natuurgebieden tot pretparken om te bouwen. Jakarta begon moslim-Javanen te ‘exporteren’ naar gebieden waar nog geen moslims zaten hetgeen de eerste strubbelingen gaf. Varkentjes maakten plaats voor geiten; kerken voor Moskeeën. We zijn erbij geweest en hebben het zien gebeuren. Mensen die we toen ontmoetten zijn korte tijd later vermoord.

Ook van de vriendengroep waarmee we drie grote reizen hebben gemaakt (92, ’94, ’96) zijn ondertussen Wallie, Kick en JW overleden. Ik heb me voorgenomen om alle drie reisverhalen uit te werken en er een bundel van te maken. Deze vriendengroep was de voormalige kroegcommissie uit Amsterdam, die altijd contact gehouden had. Kick, Wallie en Jan Karel waren in Indië geboren en spraken de taal. Ze hadden ook in het Jappenkamp gezeten. Toen Wallie 60 werd, vertelde hij op de avond van zijn feest: “Ik ga een lange reis door Indonesië maken”, en de rest van de club zei spontaan: “Oke, maar dan gaan wij mee!”. Jan kreeg de opdracht om de reis te organiseren. Het werd een enorm succes. Om de twee jaar vertrokken we met elkaar. Tot tijdens de laatste reis Wallie op Ambon overleed.

(wordt vervolgd)