Terug naar Log

06-24-2001: "De paddenburcht"

Ik had het al gehoord en gelezen dat je voor salamanders, kikkers en padden een soort burcht moet bouwen, zoals ik de steenhoop maar noem. Gisteren was hier iemand die ons vertelde hoe je dit moet doen. Je begint met wat dakpannen aan de waterrand te leggen, dan heb je vanzelf al gangetjes waar ze kunnen schuilen. Op en aan het eind van de pannen stapel je grote stenen met voldoende kieren ertussen. Zo ga je verder tot je een berg hebt met tal van gangen.

Als onderlaag moet je steenbrokken nemen die goed vocht vasthouden zoals flagstones of baksteen. Het geheel kun je afdekken met keien die na verloop van tijd bemost zullen raken.

We hadden materiaal genoeg. Ik heb me steen voor steen rotgesjouwd want alles lag verspreid. Toen ik met de constructie van gaten en gangetjes begon voelde ik me architect en Indiaan tegelijk want Indianen konden ook bouwsels zonder specie maken.

Zo'n berg stenen aan de vijverrand ziet er trouwens spannend uit.

Vanmorgen mijn paddenburcht vervolmaakt met een voorraad gevarieerde keien die we jaren terug in de droge bedding van de Durance hebben gevonden. We hebben ze in kratten mee naar huis gesleept. Als ze nat worden krijgen ze de prachtigste kleuren.

Voor ik met de afwerken begon moest ik een grote steen van de bovenkant weghalen. Tot mijn schrik en verbazing sprongen er twee padjes weg. Schrik omdat ik niet had voorzien dat de burcht al binnen 20 uur bewoond zou worden. Het is dus een succes.

 

Reacties: (1)


Ik geniet van je vijververhalen!
Ik heb zelf pas geleden een salamander zien zwemmen in mijn eigen poeltje en dat was erg bijzonder vond ik. Ik zie ze namelijk zelden. En ik heb gespeurd naar jouw 'zwarte boletjes', maar... nog niks gezien. Zo'n paddenburcht hadden we zonder het te weten gecreeerd d.m.v. het bouwen van een hol muurtje voor een ander doel. We merkten pas dat het een paddenburcht was toen we het muurtje weer afbraken... ik zal snel weer een paleisje voor ze neer gaan zetten met behulp van jouw instructies. Het komt goed.
Cockie, 24-06-2001 19:28 http://cockie.org

 

 

 

Site Meter