Terug naar Log

06-30-2001: "Ondermaats"

Met al dat gecomputer was ik mijn vijvers een paar dagen uit het oog verloren. De grote vijvers redden zich wel maar de bak van ongeveer een meter doorsnee die we als kweekbak hebben ingegraven maar die verworden is tot mini-vijver zit na de zonnige dagen vol draadalg en er is behoorlijk wat water uit verdampt.

Ook daarin ontwikkelen zich dikkopjes. Die waren daar zelfs eerder dan in de andere vijvers. We hebben geprobeerd om ze daarheen over te brengen maar zijn daar op zeker moment mee gestopt want er was geen beginnen aan. Het waren er teveel en we wisten ook niet of we er wel goed aan deden.

Ze hebben het slecht gehad. Overdag warmt zich dat metertje water veel te snel op, terwijl het in de vele koude nachten die we hadden ernstig afkoelde. Maar dat is naar mijn gevoel niet het enige wat hun groei heeft geremd. Waarschijnlijk was er ook te weinig voedsel voor zoveel mondjes en zeker hadden ze te weinig ruimte voor oefening en spel om zich gezond te ontwikkelen.

Wat hun uiterlijk betreft liggen ze royaal voor op hun soortgenoten in de andere vijvers. Ze hebben zowel beentjes als armpjes en ze beginnen eruit te zien als echte padjes. Ze lopen op vier voetjes over de stenen. Tot zover niks mis. Het zijn alleen miniatuurtjes. Ze zijn niet groter geworden dan een bromvlieg.

Maar er was nog een verrassing toen ik zojuist op mijn hurken naar alg zat te vissen, of liever: een anti-verrassing. Ik durfde mijn ogen niet geloven maar toen ik met het stokje dichtbij kwam wipte het weg. Het was levend en echt. Op de miniatuurbladeren van de miniatuurwaterlelies in dat miniatuurkuipje zaten minikikkertjes in de zon. Zoiets doet pijn aan je hart want dit is niet normaal meer.

Ik ben naar binnen gerend om een camera te halen en toen ik terugkwam zat er nog eentje en kijk: naast hem staat een mug op het water wat het schatten van zijn maat gemakkelijker maakt. Ook de kikkertjes zijn niet verder gekomen dan bromvliegformaat. Bij dit bakje zal ik straks ook maar een mini-burchtje bouwen, want waar moeten deze zielepieten heen?

Komt dit formaat in de vrije natuur ook wel voor, of heb ik hier een heel bizarre speling van het lot?

 

 

 

 

Site Meter