Terug naar Log

07-01-2001: "In antwoord op uw schrijven"

Het kuipje is een ronde bak van ongeveer een meter dat bij bij elk tuincentrum te krijgen is. We hebben het eerst een paar jaar gewoon ergens neergezet met waterlelies. Het voordeel van boven de grond laten staan is dat je er makkelijk bij kunt. Verzorgen is dan een fluitje van een cent. Ideaal voor ouden en gehandicapten. Sinds we de bak vorig jaar hebben ingegraven en de omgeving met snelgroeiende rotsplanten beplant zijn er pas dikkopjes gekomen.

Het inrichten van de kuip is een kwestie van fantasie. Er staat een omgekeerde bloemenvaas waarop we een kamerbamboe hebben gezet die met zijn voetjes in het water staat. Uit de grote vijver neem ik een loot van de gele lis die binnen de kortste keren veel wortels en blad weet te maken. Ik zet hem op de bodem vast met enkel grote stenen. Kikkerbeet groeit gemakkelijk en een handje kroos doet de rest.

De waterlelie is van het kleinste soort. Omdat de kuip 's winters kan bevriezen heb ik hem in een stofdoekmandje geplant zodat ik hem makkelijk kan verhuizen. Er is een heel klein fonteintje (zonder spuitmond) om het water van meer zuurstof te voorzien omdat de temperatuur bij zonnig weer behoorlijk kan oplopen. Geen filter. Eens per maand roer ik een kalkpapje door het water Dit voorkomt dat het water te zuur wordt en maakt het helder.

Een provisorische brug over de grote vijver hebben we gemaakt met behulp van een aluminium ladder waarover een (teakhouten) vlonder ligt. Het ziet er niet uit, maar over een maand kan hij weg. Het blijkt dat een paar grote gladde stenen onder water een zeer geliefd zonneterras vormen. Er is ruimte genoeg, maar om een plekje op de steen wordt bijna gevochten. Overigens zegt de dennennaald die op het water drijft weer iets over de maat.

 

 

 

 

Site Meter