Terug naar Log

07-04-2001: "Uittocht"

Ik vermoed dat het zonnebaden aan de rand van het water voor de padjes een aanloop is geweest voor hun leven op de vaste wal. Gisteravond bij schemer leek zich een uittocht te voltrekken. Onder de munt langs het water krioelde het van piepklein leven. Van daaruit is het maar een klein eindje naar een goed ontwikkeld heidebed, een burcht van grote hosta's, een bamboebos of een mosbed vol wilde varens. Het barst overal van de mieren. Biefstuk in overvloed. Ik zou vandaag geen foto meer hebben kunnen nemen van zonaanbiddende padjes langs de waterrand bij de vijver aan de voorkant want ze zijn weg.

Er zijn nog wel paddekinders van deze eerste lichting, maar het zijn naar mijn gevoel de kneusjes. Ze proberen op eigen houtje alsnog de munt te bereiken om aan wal te gaan maar ze zijn kansloos. Meestal is er iets mis met hun zwemvaardigheid en hierop hebben de rovers gewacht. Misschien zijn de zwakke exemplaren al een poos in de gaten gehouden.

Pijnlijk om te zien hoe de een na de ander, bijna bij zijn doel, door een kluwe agressieve bootsmannetjes de diepte wordt ingesleurd. Door de overmaat aan prooi lijken er steeds meer te komen. De rovers liggen precies voor de kust drie rijen dik te wachten. Het is niet anders. De kneusjes vangen en met de hand overbrengen kan niet goed zijn. Alleen de sterken mogen overleven en alles wat - om welke reden ook - niet op eigen kracht de wal bereikt hoort daar ook niet thuis. De natuur is wreed maar met weekharigheid kweek je geen sterke dieren.

Ondertussen ligt een jongere kweek, kleiner in getal, in groepjes op volgroeiing te wachten. Zo lang ze maar slim genoeg zijn op de bodem te blijven gebeurt er niets, maar zodra ze gaan zwemmen wordt er jacht op hen gemaakt. Wat ik niet weet is hoe het leven zich 's nachts voltrekt als padden op hun best zijn. Misschien dat het de domsten zijn die de oversteek bij daglicht wagen.

Ook uit de tobbe zijn de grootste exemplaren verdwenen. Er zit nog wat kleinspul in maar de brutaaltjes zijn weg.

 

 

 

 

Site Meter