Terug naar Log

07-05-2001: "Wetenschappelijk?"

De brug over het diepe, die zo lang een geliefde hangplek was, ligt er ineens doelloos bij. Er zwemmen alleen nog een paar solitairen, vooral kikkerachtigen, die ik zou willen toeschreeuwen dat ze als de sodemieter naar de tweede brug moeten gaan waar de anderen zich bevinden. Het lijkt wel of kikkertjes minder slim zijn. Daarbij is hun lijfje ook nog zo klein en kwetsbaar met die lange ledematen. Er hoeft er maar eentje beschadigd te raken of het is uit met de pret. Aggut toch, maar ik moet me er niet mee bemoeien en ook niet teerhartig zijn.

Toch gaat het me aan het hart dat van die honderden vrolijke balletjes die gezond het bad verlaten er maar een paar procent volwassen zal worden. De anderen zullen als biefstuk dienen in de voedselketen en daar word ik niet vrolijk van. Temeer niet omdat ze voor mij in de loop der weken een gezicht hebben gekregen. Die kleine snuitjes op de foto vergeet ik mijn leven niet meer.

Ik heb het volkje van speldenknop tot nu kunnen observeren en viel van de ene verbazing in de ander. Er was steeds weer iets verrassends te zien. Of ik wilde of niet, ik raakte betrokken want ze waren met zovelen dat ik ze niet kon ontlopen. Waar ik ook stond aan het water, overal zag het zwart van leven.

Ik ben helaas geen wetenschapper en kan alleen maar vermoeden dat ze het land zijn opgegaan. De padjes zaten dinsdagavond (uittocht1) met z'n allen in de munt. De toevalligheid dat vanmorgen driekwart van de achtervijver is verdwenen kan geen toeval zijn en aan het gedrag van de rest is te merken dat ook hun afscheid nadert.

Zie ik het goed? Zie ik het fout? Fantaseer ik fabels rond de volle maan en zijn ze domweg met z'n allen opgepeuzeld? Ringslang misschien? Ze zijn nog zo klein dat je amper kunt snappen dat ze zich op het land kunnen redden. Toch zijn de padden en kikkertjes (padjes lopen, heb ik nu gezien, en kikkertjes springen - ook al in bromvliegformaat) geheel ontwikkeld met alles erop en eraan.

Alleen de salamanders hebben nog geen volwassen model, tenminste niet in het water en ik heb nog nooit zo'n torpedobootje in zijn geheel op het droge gezien. Maar als morgen blijkt dat ook de derde lichting is verdwenen, dan denk ik dat mijn observaties dicht bij de waarheid liggen.

 

 

 

 

Site Meter