Terug naar Log

07-06-2001: "Rust, ha ha"

Rust aan de oostkant van de achtervijver. Het water ligt er strak en glanzend bij. Er dansen alleen wat insecten op de waterspiegel. Waar je drie dagen terug geen blad uit het water kon vissen zonder dikkop mee te vangen heerst nu een onwezenlijke leegte. Is dat zo? Of ben ik door het gedrang en gewriemel de rest uit het oog verloren?

We zagen wel regelmatig salamanders opduiken om insecten te verschalken maar de lichtgekleurde buiken schieten zo snel weer weg dat je ze niet lang kunt volgen. De torpedobootjes eisten trouwens alle aandacht op want ze waren alom aanwezig aan het oppervlak en talrijk in getal.

Turend naar het water had ik vanmorgen weer oog voor de salamanders. Ze duiken op, happen toe, keren zich pijlsnel om waarbij hun buik even flikkert in de zon en dan zijn ze verdwenen. Het zijn er veel meer dan ik had gedacht. Ik hoef mij nog niet te vervelen want er breken nieuwe tijden aan.

Opeens zie ik zo'n gevreesde geelgerande watertor op zijn rug ronddrijven met die typisch gespreide poten alsof het vleugels zijn. Nu de balletjes vertrokken zijn kan ik vrij scheppen want hij lijkt ogen in zijn buik te hebben en schiet er bij de minste beweging vandoor. Ik maak dus een ruime zwaai en dacht je wat! Samen met de tor vang ik een babysalamander en ineens weet ik het weer. Een salamander begint niet als dikkop zijn leven maar kruipt as is uit zijn ei! Geheel in model met pootjes en staartje en al en hij is wat doorschijnend lichtbruin van kleur. Was ik door het gewriemel glad vergeten terwijl we ze vorig jaar toch bij bosjes hadden.

 

 

 

 

Site Meter