Terug naar Log

07-22-2001: "Dubbeldekker"

Al doende raak ik verzoend met ongelukken door eigen onnadenkendheid, hoewel ik dit niet had kunnen voorzien. Maar het is leerzaam, vandaar dat ik het log.
Als ik waterplanten koop zet ik deze meestal in de rietbak naast de achtervijver totdat ik zin heb om ze uit te planten. Dit kan best een tijdje duren. Op deze ruime rietbak waarin ook met mate alg mag groeien blijken salamanders dol te zijn.

Een dag of veertien geleden was het grote plantdag voor alles wat ik geleidelijk had aangeschaft. Een bloempotje bleek langs zijkanten en bodem vol met eieren te zitten en ik kreeg die er niet af zonder de dril kapot te maken. Ik nam een passende steen, vulde hiermee het potje, en legde dit in een ondiep gedeelte van de grote vijver.

Vanmorgen tilde ik dit potje nieuwsgierig uit het water. In twee afwateringsgaten hadden zich twee jonge salamanders klemgezwommen. Ze zwiebelden halfvergaan naast elkaar en zaten vast bij hun achterbenen. Ze zijn een beroerde dood gestorven.

Die gaatjes onder in het kleine potje waren zo klein dat niemand had kunnen bedenken dat ze als doorgang gebruikt zouden worden, zelfs niet door pubers. Met gesloten ogen heb ik de trieste vondst de klimop ingekeild de platitude prevelend 'moge de een zijn dood de ander zijn brood zijn'.

 

 

 

 

Site Meter