Terug naar Log

07-25-2001: "Specht"

Klop-klop-klop klinkt het alsof een onhandige buurman iets aan het verspijkeren is. Korte pauze en opnieuw getimmer. Specht? We hebben een grote zwarte, maar die maakt flink kabaal en roffelt de oren van je hoofd. In een holle berk zat in het voorjaar een nest groene spechten. Die zijn schuwer en verraden zich niet door geklop. We horen vaker hun schallende lach dan dat we ze zien. Zodra ze merken dat je in hun richting kijkt zijn ze foetsie. Toch timmert er nog iets.

Ogen dicht en luisteren uit welke richting het het klinkt. Het lijkt ver weg. Daar staan geen dode bomen, alleen een zeer levende grote eik. Ik ben in verwarring en besluit er maar heen te lopen maar zo'n twintig meter verder blijkt het kloppen niet meer voor, maar achter me te zijn. Het is zo zacht en beschaafd dat het bijna geen specht kan zijn. Maar daar zit-i hoog in de den die ik net gepasseerd ben en hij vliegt niet weg als ik kijk.

Nu komt het er op aan zijn verenkleed te zien. Mooi gezegd in de boekjes, maar hij zit pal voor de zon. Ik zie alleen zijn silhouet met het markante spechtenkopje, maar kleuren ho maar. Ik loop naar huis om hem door de verrekijker te bespieden en hoop dat hij nog even blijft zitten. Hij zal nog wel iets te timmeren hebben.

Vanuit huis gezien zit hij mooi in de zon. Hij lijkt kleiner dan de grote zwarte, al heeft hij een rode vlek op zijn kop. Hij heeft zwarte vleugels met hagelwitte stippen. Ik ga het vogelboekje pakken om de verschillende spechten op te zoeken, maar als ik terugkom is hij weg. Heb ik zijn stuit niet gezien, en of hij een witte nekstreep heeft en witte wangen. Hoe doen vogelaars dat toch? Mij lukt het nooit met zekerheid te zeggen wat ik gezien heb.

 

 

 

 

Site Meter