Terug naar Log

08-25-2001: "Filosofisch"

Terwijl ik vanavond mijn suikerkat zat op te nemen - met flarden gesprek van gisteravond nog in gedachten - herinnerde ik mij ineens dat deze kater mij een wijsheid leerde. Hij was op stervens na dood en ik zat diep in de nacht naast zijn uitgeteerde lijf te waken omdat het leek of hij de morgen niet meer zou halen.

Wat is de zin van dit leven geweest, vroeg ik mij af. Niet het aantal muizen dat hij had gevangen want dit was te onbenullig om hem op af te rekenen. Belangrijker was dat wij van hem genoten hadden, maar hij was niet met dit doel geboren. Met iets meer pech of geluk had hij een ander huis getroffen en ons nooit gekend.

Zo ging ik zijn verdiensten na maar geen gaf voldoende rechtvaardiging. Tot ik mij voor de zoveelste keer over hem heen boog en mijzelf als een vreemde hoorde zeggen: jouw leven heeft waarde omdat je er bént, niet meer en niet minder. Het wezen van leven is zijn en geen doen waarop we altijd worden afgerekend.

 

Reacties: (2)


perfect elisa! en dat geldt niet alleen voor die kat maar ook voor jou en mij.
een zinnetje om te onthouden voor wat meer sombere tijden...
elly k, 26-08-2001 19:17

Exact! Zo denk ik er ook over. Heb net een inspirerend boek gelezen: Meer dan een mens kan doen: zentoespraken - van Ton Lathouwers. Geweldig.
Aliëtte, 26-08-2001 12:17

 

 

 

Site Meter