Terug naar Log

08-27-2001: "Keizers?"

Het lijken wel keizerlibellen die hier uit hun monstergedaante kruipen, zo schitterend blauw is hun lijf van zeker 7 cm lengte. Vandaag hing er weer zo'n verlaten huidje in het riet. Net achter de kop van zo'n lelijkerd zit het gat waar de libelle zich heeft uitgewrikt wat een uitputtend karwei moet zijn. Hij moet dubbelgevouwen ingepakt hebben gezeten want zijn omhulsel is maar half zo lang als hij zelf is. Het meest intrigerende van dit pantser is de motorhelm, die zo strak als een handschoen om zijn kop heeft gezeten.

We krijgen het idee dat ze na het verpoppen nog een dagje bij de vijver blijven om goed te leren vliegen. Het is een feest om dit gade te slaan want ze maken hier een kunst van. Ze kunnen stil blijven staan in de lucht, opzij en achteruit vliegen, en zich plotseling laten vallen om net boven het wateroppervlak weer op de vleugels te gaan. Onbevangen en nieuwsgierig komen ze trouwens kijken waarmee jij bezig bent, misschien in de hoop dat er iets te bikken valt? Ze snorren rakelings langs je gezicht of je handen.

In de rietpoel zit nog een hele partij van die enge jassen en de vijver voor is ervan vergeven. Het schijnen geweldige rovers te zijn, dol op rauwe eitjes en babies die net uit een ei zijn gekropen. In de natuur is het geen leven en laten leven, maar leven of laten leven. Hiertussen zit nogal verschil.

 

 

 

 

Site Meter