Terug naar Log

08-28-2001: "Ontspannen"

MRI is een belevenis, kan ik nu verzekeren. Je wordt verankerd op een plank waarbij het te fotograferen lichaamsdeel tussen zwart schuim onder een boog wordt vastgeschroefd. Tot slot gaan er zandzakken op de directe omgeving, zegt de zuster: hier is een bel voor het geval u kramp krijgt, krijg je een koptelefoon op je bol en word je als een brood de oven ingeschoven. Knie niet bewegen, vooral niet bewegen tijdens de opname! Snap ik, ja.

Dat van die kramp had ze niet moeten zeggen. Zelf denk je daar niet aan, maar nu werd het een reŽle dreiging. De tunnel was niet ruimer dan een doodskist, goed voor de nederigheid. Ze waarschuwde telkens wanneer hij kabaal zou gaan maken als de foto werd genomen. Ik hoopte dat er geen mislukte uit angst dat die over zou moeten.

Uit de koptelefoon klonken, zwaar gestoord, de parels van Classic FM die mij woedend maakten. Shame om alleen "de mooiste passages" buiten hun context te laten horen. Ik kreeg hoestkriebels maar durfde niet. Dwong me volledig te ontspannen wat prima lukte. Behalve dan dat ik door deze slapte een wind voelde komen van ongekende omvang en ik geen billetje kon lichten om vrije doorgang te verlenen. Kon een wind trilling in een knie veroorzaken? Ik durfde niet gokken en slikte hem in. Jeuk was de volgende frustratie. No way dat ik mijn enkel kon krabben. De foto duurde vijf-en-een-halve-minuut en we waren nog niet halverwege. Onbeweeglijk blijven, het gaat heel goed, zei de zuster door Mozart heen.

Alstublieft dankuwel graag gedaan komt hier nooit een einde aan? Half uur in totaal, even tellen hoe ver we nu zijn. Tjezzus, daar breekt Classic FM de boel weer in hapklare brokken. Hee, nooit pijn in die knie gehad, maar in deze gepende positie voel ik hem behoorlijk steken. Moet verbeelding zijn want zoveel kan ik niet mankeren. Waar zal ik me straks op tracteren als ik herrijs uit den dode? Krijg ik nu kramp in mijn tenen? Nee, maar ik moet nodig hoesten, winden, krabben, zuchten, mijn knieholte masseren en pissen.

Voorbij ineens. Ik veer, van gewicht ontlast en losgeschroefd, overeind waarbij de zuster mij schielijk tegenhoudt. Of ik niet duizelig ben. Moet dat? vraag ik verbaasd. Dit moet eenzelfde grapje zijn als die kramp die niet kwam. Ze kijkt me onderzoekend aan terwijl ze me laat gaan maar grijpt me nog net in de nek als ik in onderbroekje de foute deur neem en de gang in stap.

 

Reacties: (7)


weet presies wat je bedoelde, ik 'mag 'morgen weer.
en slik seresta.
mede ms-lieverd, noemd het de lijkkist, en zo is het ook wel
gr susan
susan, 30-08-2001 02:46 http://wildespinnen

Ludo, van dat maagverhaal van jou trek ik bleek om de neus weg! Daarbij vergeleken is zo'n MRI een luxebehandeling. Geen slangen, geen pijn en nog muziek op de koop toe. Ik had wel de pest in dat ik de scans niet op een schijfje mee kreeg want die had ik wel willen zien ;)
elisa, 29-08-2001 22:17

Hier kan ik alleen maar bewondering voor opbrengen! Heel veel sterkte in afwachting van de uitslag!
dazz, 29-08-2001 12:11 http://www.dazzonline.com

'k Had een paar jaar terug een maagzweer. Om dat te bevestigen gingen ze binnenin kijken en een weefselstaaltje 'plukken'. Dat doen ze met zo'n vingerdikke zwarte 'slang' met een lichtbron, een videocamera en het grijptangetje in. Je mag op je zijde gaan liggen , met een kunststof bit in zodat je niet kan bijten en dan schuiven ze die slang door je strot, je slokdarm, voorbij de maagingang, doorheen je maag ,door de maaguitgang en op elk van die 'stations' voel je het spiertje opengedrukt worden. En daar, voorbij de maag, daar zat ie, knalgeel tussen al het roze op de tv waarop je alles kan volgen. En volgen deed ik, de hele drie minuten, om buiten mijn ademhaling nog wat anders te hebben om me op te concentreren. Want je wil toch zo graag braken...
Brr, dat was ook iets dat je niet snel vergeet.
Ludo, 29-08-2001 02:36

Dan heb ik nog geboft met CFM. Geen 2x bellen voor mij ;))
Je ogen sluiten helpt goed tegen claustrofobie. En je concentreren op ontspanningsoefeningen. Eigenlijk was het nogal lachwekkend waar ik me mee bezig hield en wat er in die dode tijd aan raars door m'n hoofd schoot.
elisa, 28-08-2001 23:19

Het lijkt me echt heel erg eng. Een van mijn angsten is dat ik ooit eens een MRI moet. Ik ben dus wel claustrofobisch. Knap gedaan hoor!
AliŽtte, 28-08-2001 19:05

Mijn MRI ervaring was (ook) vreselijk! Ik moest helemaal in de tunnel, want het ging om mijn schouder. Ik ben een beetje claustrofobisch aangelegd, dus die 10 centimeter tussen mijn ogen en het plafond vond ik niet zo prettig.

Ook ik kreeg een fijn radiostation in mijn oren gedrukt, alleen was het bij mij Veronica FM met echt ver-schrikke-lijke rotherrie (ik herinner me de Vengaboys, de rest heb ik verdrongen), en ook nog eens veel te hard. Ik vroeg me tijdens het doodstilliggen vooral af of ik ook op de bel zou mogen drukken als ik van radiostation wilde veranderen.

Moest jij trouwens ook 2x drukken in geval van nood omdat sommige mensen uit verplicht stilliggen wel eens uit reflex toch 1x op de bel drukken?

En nu: sterkte met de uitslag!
Merel, 28-08-2001 17:50 http://merelroze.com

 

 

 

Site Meter