Terug naar Log

09-07-2001: "Nogmaals kip"

Fadango reageert op de kip: natuurlijk was het ei er eerder, alleen dat was dan geen kippeŽi. Het was een ei van een voorloper van de kip. Als je vraagt wat er eerder was, de kip of het kippeŽi dan was het de kip, want dat zijn de enigen die kippeŽieren kunnen leggen lijkt mij.

Als je kip en ei als losse elementen beschouwt is de vraag niet interessant. Kip moet symbool staan voor alle fladderaars die uit eieren kruipen, en ei voor elk begin van vliegend leven. Dan wordt het spannend omdat je twee kampen krijgt die hun keuze bijna als geloof bestrijden.

Nu vraag ik mij af in hoeverre het geloof een woordje meespeelt in de keuze tussen kip en ei. Als kind opgevoed in een geloof krijg ik - hoe afvallig ook - meteen visioenen van de ark van noah, het hemels paradijs en de god die na het scheppen doodvermoeid een dag moest rusten. Van een ei zou hij zo moe niet raken.

Afgezien dat het me voor een schepper briljanter lijkt om een kip met dons en veren te componeren, moet hij ook op zaken vooruitzien. Legt hij een ei neer, ver beneden zijn artistieke kunnen, dan krijgt hij hier zonder broedmachine geen kip uit. Tenzij hij Eva op het nest heeft gezet maar die had als ik me goed herinner d'r handen al vol aan haar eigen ruzieŽnde jongen.

 

 

 

 

Site Meter