Terug naar Log

09-12-2001: "Doemdenken"

Wakker geworden met een zwaar gevoel van verdriet dat ik de eerste seconden niet kon thuisbrengen. Machteloos toezien hoe Amerika zijn puinhopen verwerkt. Misselijk van het sensatiegezoek van de pers: heeft u nog gewonden gezien? en 'zag u ook bebloede mensen?'. Moe van wetenschappers die er met de haren worden bijgesleept maar vooralsnog niets zinnigs kunnen zeggen. Alles speculatie. Je wilt radio en tv niet missen, maar god, wat word je hier beroerd van.

Doemdenken, sensatie stoken, gewichtig doen, woorden in de mond leggen, vragen stellen die niet terzake doen. Arrogante trut die ik ben want men heeft immers recht op informatie? Welke informatie? Blote feiten of al het nog zinloze gespinsel eromheen? Soms kan stilte gepaster zijn. De beelden spraken voldoende voor zich.

Hoe Amerika zijn wraak zal nemen, iets wat niemand nog voorspellen kan, kan de toekomst een wending geven die anders uitpakt dan wordt beoogd. Doemdenken en angst zaaien is echter precies wat de terroristen beogen. Zo te groter de angst, zo te groter de mondiale ravage. Als iedereen dus even kan dimmen met z'n lukrake speculaties en in plaats hiervan Bush grote wijsheid toewensen, wordt niet de loop der dingen veranderd maar keert wel de rust in de mensen terug en hiervan moeten we het hebben.

 

 

 

 

Site Meter