Terug naar Log

09-16-2001: "Gif"

Ecritures: vraagt zich af of we straks ook drie minuten stilte zullen houden voor alle omgekomen burgers in Afghanistan.

Nationalisme is nog een gevaarlijker gif dan fundamentalisme. Deze laatsten verdedigen tenminste nog iets, ook al liggen godsdienst en dwingelandij in elkaars verlengde. Was het in onze eigen middeleeuwen anders toen op macht beluste pausen de touwtjes in handen hielden?

Nationalisme berust op emotie en is doodgevaarlijk. Het smeedt een volk samen in de heilige overtuiging dat het superieur is. Het is de lijm waarmee machthebbers het volk aan zich binden om carte blanche te krijgen.

Het feit dat Amerika nu mondiaal verklaringen afdwingt voor onvoorwaardelijke steun is een bedenkelijke actie bezien in het licht van democratie. Ondertussen staat het door hoogmoed vergiftigde volk met vlaggetjes te dansen en wijzen enquêtes uit dat jan soldaat bereid is voor het vaderland te sterven.

Als dit geen déjà vu is, weet ik het niet meer. Als er één volk uit barbaren bestaat zonder gevoel voor cultuur, of respect voor andere leefwijze dan hun eigen dollarjacht, de goeden niet te na gesproken...

Je hoeft toch alleen maar terug te denken aan de gênante manier waarop papa's-kind Bush op zijn troon is geklommen, of je zit al met gekromde tenen? En nu staat het volk als één man achter hem? De aanslag die onvoorstelbaar tragisch was, leidt tot heel andere manoeuvres dan gerechtvaardigd zou zijn, ben ik bang.

Zo. Loggen lucht op al kan dit het tij niet keren. Straks heb ik de FBI of de CIA achter m'n broek, maar dat zien we dan wel weer. Nu ga ik lezen!

 

Reacties: (1)


Goed gezegd en 100% mee eens. Geen vlaggengezwaai nu.
Ludo, 17-09-2001 16:19

 

 

 

Site Meter