Terug naar Log

09-25-2001: "Herfst"

Om half negen geurend van het sop achter de koffie. Mag in de krant dus ook op het log want mijn biorithme is hier niet op ingericht. De glazenman heeft zich slaap- en badkamer toegeŽigend. Het leven is nu danig ontregeld. Dit was een notitie voor mezelf en voor het nageslacht.

Via de radio werd gewaarschuwd voor zware mist, maar hier beschijnt een vochtig zonnetje honderden felgekleurde boscantharellen op de houtgesnipperde paden. De eerste jaren dat we hier woonden aten we paddenstoelen. Met het gidsje in de hand plukte ik allerlei soorten die in de boter werden gesmoord. Erg lekker, al gingen we wat gespannen slapen. We waren blij elkaar 's morgens weer gezond te zien. Jarenlang zijn er weinig paddenstoelen geweest.

De druiven zijn zuur. Gelukkig maar. Er hangen veel blozende trossen die net nog niet rijp genoeg zijn. We krijgen geen kans want ze worden met graagte door kapers leeggegrist. En ach, wat zouden we netten hangen? Elke gekochte druif heeft minder pitten en dunnere huid. Maar er wordt hier om druiven gevochten. De roodborst die vlak bij de wijnstok woont doet het slim. Hij zit de ruziŽnde merels geduldig te observeren. Zodra die meer op elkaar dan op de druiven zijn geconcentreerd, pikt hij zijn vruchtje mee.

De vijver is aan zijn nadagen bezig. Het riet kleurt bruin, de zaaddozen van de gele lis springen open en laten hun maiskorrels vallen. Het blad van sommige waterlelies begint rood en rot te kleuren. De laatste knoppen vergaan voordat ze bloeien. Er zwemmen ongelooflijk veel salamandergarnalen rond, en er kruipen nog elke dag grote libellen uit hun poppen. Wat moeten die zonder zon? Er zijn nog steeds salamandereieren. Beetje dom van de ouders.

De natuur is trouwens van slag. De kweepeer die rond kerstmis bloemen hoort te hebben heeft ze al gehad en de voorjaarsazalea's staan uitbundig te bloeien. Zei ik laatst niet dat we verse doppen van vogeleiren hadden gevonden? Met de heide is ook iets mis. Zomer- en winterbloeiers zitten tegelijk in knop. Vervelend is dat de gouden bamboe door de vele regens veel te slappe stengels heeft gemaakt. Bij de eerste beste sneeuwbui liggen die plat op hun snufferd.

Wat zeur ik nou. Er zijn op het ogenblik wel andere zaken om bezorgd te zijn.

Zal iedereen voorzichtig rijden? De eerste grote kettingbotsing door mist wordt zojuist over de radio vermeld.

 

Reacties: (2)


Ow... doe mij maar een dubbele portie zon met lange avonden en ijle luchten.
Maar goed, vooruit, nou mag jij een poosje;)
elisa, 25-09-2001 23:11

maar toch...
heerlijk! herfst!
mijn favoriete seizoenen beginnen weer.
gr susan
susan, 25-09-2001 22:12

 

 

 

Site Meter