Terug naar Log

10-03-2001: "Oude doos"

Ook televisie gezien gisteravond? Hier met een halve blik en twee oren en het viel niet mee. Laat voor mijn part de helft van een feestprogramma door 'het publiek' uitkiezen maar stop er zelf ook iets behoorlijks in. Dat die eeuwige beelden van songfestivals niemand de oren uitkomen gaat er bij mij niet in. Vrijwel alles vond ik nogal voorspelbaar en gemakkelijk. Er zijn in vroegere jaren ook klasseprogramma's gemaakt met de beperkte technieken die er waren.

Al die versnipperde pret van gisteren moet 'het publiek' weinig voldoening hebben gegeven. Het meeste was al over voordat het was begonnen. Allicht, als je binnen zes uur vijftig jaar wil pakken. Ik zou zeggen: de gemiddelde zomer hangt van herhalingen aan elkaar die nog niet herhaald moeten worden omdat iedereen ze zich herinnert. Waarom dan geen tijd genomen iets uit de oude doos te halen? In zwart-wit alsjeblieft. Tjonge wat was dat mooi met die eenvoudige cameravoering!

Over oude doos gesproken. Ook om die bejaarde omroepsters moeten lachen? Nou ja, terwijl mijn ogen lachten kromden mijn tenen zich van vervangende schaamte. Omroepsters avant la féminisme, zullen we maar zeggen, die weinig van emancipatie hadden opgestoken. Misschien wel van binnen, maar van buiten won de ijdelheid het toch van zelfrespect. Niet alles was vroeger beter!

Wat ik de mooiste opname vond? La Callas! Wat een tragisch figuurtje toen al, en wat een gezegende stem kwam er uit dat kleine kreng. Niet dat ik haar timbre zo mooi vond met die metalige klank, maar haar meeslepende manier van tekst tot leven brengen is door niemand meer geëvenaard. Van deze opname werd ik stil.

 

Reacties: (4)


ze mogen wel wat zeggen, maar je moet er niet naar hoeven kijken
elisa, 04-10-2001 17:30

...en overbodig! Is gebleken.
els p., 04-10-2001 13:25

Laatst meldde zich bij een van de nacht-praat-telefoonprogramma's ook zo'n ex omroepdiva die zichzelf 'star' waande. Je moest eens weten wie ik ben, zei ze. Nah, ik ben ouder dan de tv maar ik kon me geen van die opgepoetste toeten van gisteren herinneren hoor. Wel sommige namen ;)
elisa, 03-10-2001 22:09

Ik was iemand een mailtje aan het schrijven toen er een omroepster in beeld kwam.

"Omroepsters zijn eng!" schreef ik meteen in het mailtje.
walter, 03-10-2001 19:43 http://homepage.cistron.nl/~vandenb

 

 

 

Site Meter