Terug naar Log

10-06-2001: "Verjaardag"

Vandaag was mijn vader zaliger jarig. We keken elkaar vanmorgen dankbaar aan dat hij geen feestje meer verwachtte. In de loop der jaren waren aardigheden tot nogal belastende rituelen uitgegroeid. Het eerste jaar van een lange reeks was mijn moeder ziek en konden we niet uit eten, wat altijd de gewoonte was geweest. Geeft niks, zeiden we troostend, we komen toch en brengen wel een lekkere schotel mee.
Zo geschiedde en het was naar omstandigheden erg gezellig.

Een half jaar later belde mijn moeder zuchtend dat ze zo tegen haar eigen verjaardag opzag en niet uit eten wilde. Ze wilde liever door ons worden verwend. Niet erg, zeiden wij, we maken wel weer iets lekkers. Kunnen jullie soms ook je eigen glazen meebrengen?, vroeg ze, dan hoeven we niet zo lang af te wassen en de onze zijn trouwens kapot.
Behalve de feestelijke hapjes sleepten wij nu ook het glaswerk mee.

Weer een jaar later waren we zover dat onze gerechten beter bevielen dan een restaurant. Nu brachten we behalve opgemaakte schotels en glazen, ook borden mee, bestek en servetten. Alles in keurige kratjes waarin de vaat weer vuil mee terug kon. Afwassen in hun piepkleine keuken die tot de nok toe vol stond was al helemaal geen pretje.

Later kwamen er ook nog koffiekopjes en thermoskannen koffie bij omdat we in hun keuken onze kont niet konden keren en nee, er mocht niets worden weggegooid. Verjaardagsfeestjes waren behoorlijke verhuizingen geworden waaraan we, boodschappen en koken meegerekend, dagen bezig waren. Zij vonden het prachtig en telkens met de gedachte dat dit de laatste verjaardag kon worden, hielden we dit eindeloos vol.

Maar elke zaliger verjaardag kijken we elkaar dankbaar aan dat we geen feestje meer hoeven maken.

 

Reacties: (1)


& Elke verjaardag van m'n ouders die ik mis (& dat zijn er nogal wat) doen mij voortaan beseffen dat ik niet meemaak wat jij hebt meegemaakt. Ik ben bang dat ik straks 't meeste spijt krijg. Sterker, de spijt is al begonnen.
Ton, 06-10-2001 23:39 http://www.zijperspace.blogspot.com/

 

 

 

Site Meter