Terug naar Log

10-08-2001: "Sceptisch"

De radio kan z'n lol weer niet op. Betweters, zeurders en zijkers mogen ons, arme nitwits, voorspellen, verklaren, bezweren, bezwaren. Hierbij lijkt Maarten van Rossem geheel van het strijdtoneel verdwenen. Niet dat ik een dubbeltje meer voor zijn mening geef maar de dwarse nuchterheid waarmee hij onmogelijke vragen van gewichtige journalisten afstrafte vond ik verfrissend. Prikkelde tot nadenken. Dan dacht je: 'hee vader, nou ga je te ver' of: 'ga jij je nou eerst maar eens scheren' of: 'zo had ik het nog niet bekeken'.

De wereld in oorlog. Vanwege wat? Wraak, vergelding, rechtvaardigheid, zelfbehoud of economische belangen? Vlak dit laatste bij Amerikanen nooit uit, denk ik zo. Hoog spel en gevaarlijk. Met het vangen van de man bin Laden roei je het terrorisme niet uit. Dat heeft minstens tien jaar mondiaal kunnen voortsluipen. We stonden er allemaal bij en keken ernaar want het zou zo'n vaart niet lopen.

Amerika heeft een paar dingen tegen. Het koestert (en bewapent) wie het kan gebruiken en trekt zijn handen af als er geen eer valt te behalen. Zowel Hoessein als Laden zijn door Amerika machtig geknuffeld en later berooid de woestijn ingestuurd. Vrienden kopen is niet moeilijk maar ze behouden is een kunst. Wat moeten die cowboys met hun grote voeten toch altijd in het Midden-Oosten? Olie, olie. Oliedom. De achtergebleven gebieden van weleer hebben zich ondertussen ook ontwikkeld. De foute kant uit, zeggen wij. Maar Allah is groot en zal het blijven.
Terrorisme is geen beweging op zich. Het is 't regelrechte gevolg van Amerkaans handelen in vervlogen dagen.

We hebben onlangs een prachtig pact gesloten. Europa als gesloten front achter de USA. Ik ben argwanend. Allereerst begint mister Blair het voetlicht te zoeken. Hoe lang zal de Franse eerzucht dit pruimen? Nu is dit nog een peuleschil vergeleken bij het doemscenario dat West Europa geografisch tussen de kemphanen ligt. Zodra het de USA beter uitkomt Europa af te stoten, zal het niet aarzelen dit te doen. Zo simpel zit dat.

Wie in naam van gerechtigheid met de linkerhand brood uitwerpt en met de rechter raketten, verdient het om sceptisch bekeken te worden.

 

Reacties: (2)


Het bovenstaande is dommig anti-Amerikaans geneuzel van een ouwe marxist. Zielig hoor, dat die nog bestaan.
ad mulder, 12-10-2001 09:10

Ja, veel valt er hier niet aan toe te voegen. De Amerikanen oogsten gewoon wat ze in de loop der jaren, en nu nog trouwens, zaaien. Meer moet men er niet achter zoeken. Amerika is niet de verdediger van humanistische waarden, waarmee ze zo graag pronken, maar slechts cynische uitvoerders van hun (kapitalistisch) eigenbelang, waarbij de wereld gezien wordt als hun achtertuin. Trouwens, wie zal ze eraan hinderen gelijk waar en hoe hun gangen te gaan?
Boekanier, 10-10-2001 10:08 http://www.users.skynet.be/boekanier/

 

 

 

Site Meter