Terug naar Log

10-13-2001: "Filmpjes bewerken"

Toen ik dan eenmaal dat omvormkastje had aangesloten en daarmee de niet-digitale videocamera had verbonden, de analoog opgenomen film digitaal mijn computer instroomde vergat ik de hele wereld om mij heen, inclusief Afghanistan, Bush & Co, miltvuur, verloren vrijheid en de vriendinnen die ik nog had willen mailen.

Wel enig kwaliteitverlies. Hieraan valt - hoe je ook omzet - niet te ontkomen. Het geluid wordt bedorven door getik van de filmmotor dat In de camera kennelijk wordt weggefilterd maar in de computer luid en duidelijk is te horen. Dit neem ik maar voor lief want het is heerlijk om die oude reisfilms terug te zien en vlot in de computer te kunnen bewerken. Ze lagen maar te liggen omdat de slechte en te lange stukken er nooit waren uitgeknipt.

Hus heeft altijd gefilmd en doet het sinds vorig jaar digitaal. Prachtige kwaliteit en makkelijk met de computer te bewerken. Het komt erop neer dat hij filmt en ik bewerk. Maar er ligt nog een hele partij filmpjes uit eerdere jaren in allerlei 8-formaten. Wel geprobeerd om met twee videospelers slechte stukken weg te halen. Het resultaat werd niet je dat. In een eerdere computer een kaart gehad om film te importeren. Helaas bestond er toen nog geen software om simpel te monteren.

We willen geen opzichtige titels of effecten. Als de foute stukken eruit zijn - waar de camera per ongeluk is blijven openstaan of waar de shots te lang zijn om een juist moment te pakken - dan knappen ze al reuze op. Als dit ook nog vlot gaat en zeer precies omdat je elk beeldje afzonderlijk kunt bekijken, dan wil ik wel even jubelen.

 

 

 

 

Site Meter