Terug naar Log

10-23-2001: "Sibérienne"

Is het overal zo donker vandaag? Het lijken de zwarte dagen voor kerstmis wel. Atmosfeertje voor chocolademelk met kaneelbeschuitjes. Voor geur van gebraad door het huis, gepofte kastanjes in de as van het haardvuur en luchtig geklopte puree met een knapperkorstje van kruim met boter. Voor toe zo'n waanzinnig mooie sibérienne die binnen een vloek en een zuchtje kan worden gemaakt.

Bekleed een vorm zorgvuldig met plakken roombotercake tot alle gaatjes gevuld zijn. Besprenkel de cake met een likeur naar keuze. Plet hier een pak ijs in en duw het goed aan. Dek af met dunne plakjes besprenkelde cake.
Alufolie erover en de diepvries in. Kan dus tevoren worden gemaakt.

Kort voor gebruik de oven op een middenstand voorverwarmen. Vorm met ijs uit de vriezer halen. Twee eiwitten stijfslaan met 120 gram suiker. Als je het prachtig wilt doen hang je de kom met zoet schuim boven een pan kokend water en blijf je roeren tot de massa taai wordt. Voor een snelle wip drapeer je het schuim meteen als een bol over het ijs. De structuur blijft dan wat grover.

Schuif de vorm in de oven en laat hem daar tot het eiwit bruin is gekleurd. Hoe lang dit is? Geen idee. Erbij blijven en door het ruitje gluren want het is vrij snel gebeurd. Het resultaat moet zo zijn dat vorm en schuimkraag heet zijn, de cake lauw en het ijs ijzig gebleven. En lekkuh dat dit is...

Wees niet ongerust, niks mis met mij. Als ik niks lekkers mag eten van mezelf moet ik ervan dromen of erover schrijven. Het gaat voorbeeldig. Hoeveel gewicht ik kwijt ben weet ik niet maar ik merk aan kleine dingen dat er schot in komt al is het niet op de gewenste plekken. Zo zit de sluiting van mijn bh twee haakjes strakker en de leren band van mijn horloge op een gaatje krapper. Hier zat ik niet als eerste op te wachten maar de rest zal ook wel komen.

 

Reacties: (2)


Als ik in de verleiding kom schrijf ik wel weer een recept. Helpt prima ;))
elisa, 25-10-2001 12:38

Wow! Hier ga ik de blits mee maken met Kerstmis! Bedankt, hoor! En hou vol, dromen maakt helemaal niet dik!
els, 24-10-2001 01:11 http://elswhere

 

 

 

Site Meter