Terug naar Log

10-24-2001: "Strohalm"

Whooahh dat zit erop. Nog ingrijpender dan gevreesd. Prachtbehandeling voorgesteld mits de kwaliteit van het bot dit toestaat. Oh jee mijnerzijds bij die gedachte. Geen paniek, want desnoods halen we een stukje bot uit de kin. Trefzeker. Vastberaden. De technieken zijn zo verbeterd en H. is een duivelskunstenaar. De teerling was eigenlijk al voor me geworpen.

Slechts n maar. En dat is? Hij weigert rokers te opereren. Die genezen half zo snel en daardoor kan transplantatie mislukken. Begint hij niet aan. Pfoe zeg ik machteloos. Jij mag kiezen, zegt hij beminnelijk en na een stilte: wat doen we nou? Ik hoef de beul die ik blindelings vertrouw maar in zijn ogen te kijken of ik stamel dat ik stop met roken. Als beloning hoef ik nooit meer naar de hyginiste met wie het maar niet wil klikken en zal hij controles zelf doen.

Op de terugweg twee opgestoken want die ik nog heb rook ik op. Kwam de vraag, en niet voor het eerst, waarom het nooit lukte te stoppen. Roken is vies, geeft overal rotzooi, verziekt toetsenbord en muis, stinkt, laat anderen hoesten en is bar ongezond. Ik heb er meer last van dan plezier en toch kan ik het niet laten.
Wt in zo'n knoeierige stinkstok is nou zo rustgevend dat ik ernaar hunker?

Strohalm! Yep, dat is het. Heel vaak een brug naar de volgende stap. Nog n sigaretje voor ik naar bed ga, boodschappen doe, iemand opbel, aan het werk ga, in beweging kom, ergens op reageer of een briljant idee krijg. Verder is het een machtig wapen tegen verveling en ergernis. Ik ben nogal snel. Houdt in dat ik bij de meest stomme dingen - zelfs bij aardige personen - alle zeilen moet bijzetten om niet ongedurig te worden.

Grofweg gaat dus een/derde dagrantsoen op aan faalangst een/derde aan het uitblazen van ergernis en een/derde aan mezelf verwennen. Al met al geen vleiend plaatje. Hoe dit te ondervangen, that's the question.

Als ik stop, en ik moet wel, verdien ik de behandeling terug. Wel weer een bemoedigend idee.

 

Reacties: (4)


Mariska, wat troostend jij ook. Heel veel succes. Dag vijf al gehaald... droom droom
elisa, 25-10-2001 12:27

Met dat eerlijke heb ik minder moeite dan met het stoppen. Ik wil er al langer vanaf maar had geen reden. Wieweet nu wel??
elisa, 25-10-2001 12:20

rake schets. ik leef met je mee. ben zelf nu bij dag vijf. het is niet de nicotine die ik mis maar de strohalm. ik heb de knop nu om, ik hoop dat het bij jou ook gaat lukken.
mariska, 25-10-2001 12:17

poehhh... eerlijk hoor!
adembenemend eerlijk - eerlijk gezegd.
ik - als niet-roker- wens je heel veel sterkte want ik snap wl hoeveel moeite je dit gaat kosten.
over gebitsbehandelingen weet ik (zo ongeveer) alles, over het stoppen met roken niks.
maar de combinatie van die twee jaagt me niettemin angst aan.
sterkte meid!
moet lukken... toch?
elly k, 24-10-2001 21:21

 

 

 

Site Meter