Terug naar Log

10-28-2001: "Muis"

Pluis heeft de tijd van zijn leven nu het herfst is geworden. De muizen zijn los en hij heeft het er druk mee. Onder de hangende aanrechtkasten staan zes rollende laden: poetsspullen, apparatuur, aardappels/uien, hondenvoer, rijst en kruiden, ongeregeld. Niet interessant, behalve dan dat er wel eens een brokje of korrel worden gemorst waarmee jan muis zich voedt in huis.

Pluis heeft ze door. Ruikt en hoort ze kruipen en sluipen want de laden bestaan opzij en van achteren uit latten. Muizen kunnen erin en eruit en zitten veilig achter het gesloten front. Sinds enkele dagen zet Pluis een keel op zodra wij klaar zijn met eten. Geen daags gemiauw maar een dringend, dwingend, langgerekt pieeeeeeewwww pieeeewwww dat weinig ruimte voor interpretatie biedt.

Het betekent ik moet en ik wil terwijl hij de laden tollend op dansende benen kopjes en ruggetjes geeft. Mens haal ze nou eens opzij zodat ik overal bij kan'. Voor ons wordt de keuken de verdere avond onbegaanbaar, maar hij krijgt zijn zin. Glijdt met toegeknepen ogen zelf de laden in en uit om geurtjes te peilen en sluipt op kousenvoeten door de vrijgekomen ruimte.

Pluis heeft altijd gelijk. In de laden liggen verse muizenkeutels terwijl die gisteren zijn weggesopt. Hij geeft ons te kennen dat wij de keuken mogen verlaten en het licht uit moeten doen. Hij betrekt zwijgend zijn stelling. Een wit verstild klein vlekje in het donker met engelengeduld. Vandaag of morgen, zeker weten, krijgen we muis bij het ontbijt.

 

 

 

 

Site Meter