Terug naar Log

11-01-2001: "Afkicklogica"

Nicotinepleisters helpen goed. Alleen merk ik vanaf het begin dat ik aan die ene pleister van 30 nicotine tekort kom. Rook dan ook elke dag het stabiele aantal van 5 à 6 bij. Geen wonder want de pleisters blijken te licht voor mij. Opmerkelijk is dat ik buiten die paar sigaretten geen hunkering naar nicotine voel, ook niet als anderen roken. Er gaan uren voorbij dat ik niet eens aan roken denk.

Kwam ik een interessante rookstoppoli.pdf tegen. In dit artikel wordt mijn vermoeden bevestigd. Het helpt me prima verder want vanaf morgen zal ik dubbele portie pleister plakken.

Lukraak een paar regels uit het artikel:
Het is bekend dat een verslaafde roker zijn nicotinespiegel precies op niveau houdt. [...]
Iemand die 25 sigaretten per dag rookt zal een cotininespiegel van rond de 300 mcg/ml hebben. Met ongeveer 30 mg van Nicorette wordt een spiegel gehaald van 150 mcg/ml. Dat is dus maar de helft![...] Nicotinepleisters moeten juist het hunkergedrag naar nicotine onderdrukken en dat gebeurt niet bij onderdosering.[...] Meer plakken dan op de verpakking staat is absoluut veilig mits rekening wordt gehouden met iemands cardiale toestand. Een dubbele portie plakken heeft ook financiële consequenties want één pleister kost pakweg evenveel als een pakje sigaretten.[...]

Er wordt beweerd dat deze prijsstelling van nicotinepleisters prima is, maar dit vecht ik aan. Als Borst - en anderen die het kunnen weten - zich terecht bezorgd maken over rookgedrag, dan zou ik het afkicken goedkoper maken dan het roken zelf. Vier-en-tachtig gulden voor 14 pleisters is niet niks, zeker als je er twee per dag gaat plakken. Andersom zeggen ze dat als je dubbel plakt, je met de halve tijdsduur kunt volstaan.

Hoe dan ook: op dit moment is afkicken duurder dan roken. Logica is niet ieder gegeven.

 

 

 

 

Site Meter