Terug naar Log

11-12-2001: "Schaamte"

Op dit moment mogen we hopen dat geen van ons terecht zal komen in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze per dag 35 minuutjes tijd per persoon te vergeven hebben. Niet zeuren, mevrouwtje mijnheertje, u komt heus aan de beurt zodra wij kunnen en willen! Wij kunnen geen ijzer met handen breken.

U verveelt zich? Hoe is dat nou mogelijk. We doen oprecht ons best u te vermaken. U heeft een heel uur amuzement per week. Da's meer dan ze bij de negertjes kunnen zeggen. Het zou volgens menselijke regels beter twee uur per dag moeten wezen, maar we kunnen geen ijzer met handen breken, nietwaar.

Klagen over eten of stank op de afdeling doen we hier ook niet hoor. Pas op of u gaat in de bezemkast met uw spatjes. Als de verzorging u hier niet bevalt gaat u maar ergens anders zeuren. Geen geld voor een verzetje? Nee, allicht niet. Het geld kan beter bij de verzorgers dan bij de patienten komen nietwaar? Hoe had u anders verpleegd willen worden?

Gadverdamme, als zorg sluitpost wordt in een stinkrijk land als het onze waar iedereen alleen nog 'meer... meer... meer...' kan schreeuwen en recht op rijkdom meent te hebben dan is de decadentie onomkeerbaar ingetreden. Spurten we met z'n allen op een weerzinwekkende verdommenis af.

En wij durven ons op de borst slaan met onze perfecte, alles zaligmakende westerse democratische levensstijl? Roepen tegen ontwikkelingslanden dat zij moeten leven als wij? Sturen coca-cola, tv's en bataschoenen naar de woestijn om mensen te ontwikkelen? Waartoe?

Je schaamt je toch kapot om nog westers te zijn.

 

Reacties: (6)


Omdat er na de oorlog kleine woningen werden gebouwd pasten ouders niet meer bij de gezinnen. Het was goedkoper om hen in aparte huizen te stoppen, al dan niet met verzorging en men wilde ook privacy. Geleidelijk zijn ouders en kinderen van elkaar losgeraakt. Zelf woonde ik 90 km van de mijne vandaan omdat zij aan zee waren gaan wonen. Een ramp toen ze hulpbehoevend werden. Het was dat ik free-lancer was anders had ik m'n baan moeten opzeggen want hulp was toen al (zo'n 6 jaar terug) nauwelijks te krijgen.
Dan is het ook nog zo dat mensen steeds ouder worden. Vroeger overleden ouders als kinderen rond de 50 waren (en nog energiek). Tegenwoordig komt steeds vaker voor dat zonen/dochters al tegen de 70 lopen als ze vader/moeder moeten verplegen en dan is het wel heel erg zwaar.
Meer geld is geen oplossing, maar meer hulp wel. Alleen kost hulp een vermogen, uitsluitend weggelegd voor welgestelden. Dan nog moet je afwachten of ze _betrouwbare_ hulp krijgen.
elisa, 16-11-2001 22:39

Tis wat laat, maar alsnog... Wat ik bedoel is dat we ons schamen maar geen verantwoordelijkheid nemen. Tis altijd iemand anders die het moet oplosssen, meestal de regering, maar die regering kiezen wij. Tuurlijk de hele zorg wordt uitgehold, maar meer geld is volgens mij geen oplossing. We nemen geen verantwoording meer, voor ouders, voor buren, voor minder bedeelden. Ja wel veilig van een afstand door af en toe eens wat geld te geven of te zeggen dat we ons moeten schamen.
bas, 16-11-2001 16:41

Ben het met Puck eens. Met alle goedbedoelde inzet is dit geen oplossing.
elisa, 13-11-2001 20:21

En daarbij zal de behoeftige zich enigszins bedonderd voelen (en terecht..) omdat er, bij gebrek aan beter, door de zorginstellingen on(der)gekwalificeerden met te veel werk worden opgezadeld.
Vrijwillige wordt op hulpverlenerspost gezet; vervolgens veranderen de regels, of vrijwilliger wil iets anders, of vrijwilliger stort in -> weg is ie weer. Of tegen de regels in blijft de vrijwilliger, stort niet in maar doet zijn werk ook beslist niet naar behoren.
Nou ja, je krijgt een soort natuurlijke selectie dan; de al te behoeftige behoeftigen begeven het, bij de sterkeren neemt de zelfredzaamheid enorm toe...
(voeg toe, als ondertoon: héél véél cynisme..)
Puck, 13-11-2001 16:29 http://puckspodium.com

'Allemaal' is een illusie. Het komt neer op enkelen waardoor er chronisch te weinig tijd per behoeftige zal blijven.
elisa, 13-11-2001 14:43

En dus gaan we allemaal vrijwilligers werk doen bij de dichtsbijzijnde instelling, of dat nou verstandelijk gehandicapten/bejaarden of anderen zijn. Zodat we ons niet alleen schamen maar ook iets doen.
bas, 13-11-2001 09:58

 

 

 

Site Meter