Terug naar Log

11-26-2001: "Dag dertien"

't Gaat nog goed ja, maar ik heb aan Mariska gedacht die na veertien dagen riep dat het moeilijker werd. De opwinding dat het lukt ebt weg (wat natuurlijk onzin is, het blijft een prestatie), en het nooit meer begint concreet te worden. Soms vind ik mij onrustig zoekend terug en als mijn hersens vragen 'wat doe jij hier?' blijken mijn handen een sigaret te willen. Zomaar zonder gedachten; zonder dat ik opdracht heb gegeven. Gelukkig kan ik erom lachen.

Mijn geest voelt onwrikbaar. Neen is neen. Van redenaties of compromissen kan geen sprake zijn. Ook niet als ik onverwacht in de zak van een weinig gedragen jasje of tasje nog een vergeten pakje tegenkom. Aanstekers heb ik met handenvol weggegeven en overal kom ik er nog tegen.

Moeilijkste moment: 's morgens op m'n nuchtere maag bij de eerste kop koffie en de krant. Niet dat er sprake van verleiding zou zijn, maar het blijft een rotmoment. Een soort luchtledig waaraan ik nog geen handvat kan ontdekken. Een fiets zonder stuur terwijl de slaap nog door m'n kop suist en maar langzaam optrekt. Ik heb de krant maar even afgezworen.

Het wordt allemaal beter, zeggen vrienden die het kunnen weten. Dat denk ik ook. Ik kan ook erg genieten van oneigenlijke zaken. Een frissere teint, witte tanden en die lipstick die eindelijk blijft zitten. Beetje laat, maar niettemin.

 

Reacties: (5)


Niet eerder zo'n lange rookloze periode volgehouden, dus geen idee hoe het zal verlopen. Wel het pertinente gevoel dat ik nooit meer opnieuw wil afkicken. Niet meer afhankelijk zijn van tabak voelt trouwens goed. Het leeft onbezorgder dan steeds dat gehunker. Vicieuze cirkel die je in stand houdt want hunkeren geeft stress!
elisa, 28-11-2001 15:51

Hier een bericht van een ex-roker, of moet ik zeggen op- en afroker? Ik ben nu weer 3 dagen gestopt, na een week of 6 gerookt te hebben. Ik ben vele malen gestopt met roken. Gemakkelijk vond ik. Maar *langdurig* stoppen met roken bleek andere koek. Ik ben tweemaal tweeŽnhalf jaar sigarettenloos geweest. Ook enkele malen een half jaar of een jaar. Vele keren walgde ik van sigaretten: na het stoppen wist ik na enkele weken of maanden zeker dat ik nooit, maar dan ook nooit meer zou roken. Inmiddels weet ik beter. Roken is een verslaving, en eens verslaafd is altijd verslaafd. Het blijft dus een strijd, vooral in tijden van stress of een hoge alcoholconsumptie. Ik ben nu weer 3 dagen gestopt, na een week of 6 van roken, dagelijkse hoofdpijn, gevoel van een 'band on mijn hoofd' en benauwdheid (roken met astma is eigenlijk niet leuk). Iedere keer ben ik weer dolblij dat ik eraf ben, maar ik besef nu wel dat het een voortdurend gevecht is. Ik denk weleens: had ik het maar niet zo benauwd als ik rook, dan was het zo veel gemakkelijker...dan rookte ik gewoon door en ging ik 10 jaar eerder dood...maar als ik rook walg ik ervan en voel me lichamelijk vreselijk. Kortom: geen vrolijk, maar wel realistisch verhaal.
AliŽtte, 28-11-2001 01:10 http://www.snotverjeppie.com

nou, als ik na vandaag nog niet gerookt heb zit het wel goed. Maar het kost wel moeite, oef!
Blij, Mariska, dat je meldt dat er betere tijden komen. Je ligt me 14 dagen voor en ik vaar op jouw ervaringen ;)

Merel: thnx!
elisa, 27-11-2001 17:55

Succes!
Merel, 27-11-2001 17:35 http://merelroze.com

met mij gaat het inderdaad beter nu. dus ff volhouden nog! zelfs bij een computercrash of opnieuw opstarten, of bij het wachten bij het winkelcentrum op een lift, anders ab-so-lu-te 'opstekers', valt het me ineens op dat ik helemaal geen behoefte aan een sigaret heb. en ik voel me er heerlijk ontspannen door. ipv dat de sigaret stress of verveling overbrugt (wat ik mezelf altijd voorhield), blijkt de sigaret stress en verveling alleen maar erger te maken, merk ik nu. enige nadeel is de dode-muizenlucht die om hus heen hangt, en die ik nu ruik... jij suc6, je komt er wel!
mariska, 27-11-2001 12:14 http://www.mariskarade.f2s.com

 

 

 

Site Meter