Terug naar Log

01-06-2002: "Driekoningen"

Driekoningen vandaag en afgeschaft. Commercie zeker geen vat op gekregen. Wordt er in huiselijke kring nog wel eens een boon verstopt in pudding of cake? Als kind vond ik driekoningen veel lolliger dan kerstmis waarvan ik me alleen de worstenbroodjes herinner waarop je uren bibberend moest wachten als je uit de nachtmis kwam, en het vuur in de kolenkachel al op stervens na uit was.

Niks geen cadeautjes met kerstmis, alleen maar heiligheid. Begon dus met een nachtelijke langgezongen mis waar je zat te klappertanden van de kou. Je kreeg van je pa een pets om je kop als je het waagde in slaap te vallen. En dan, na die worstenbroodjes misselijk naar bed en eenmaal uitgeslapen, 'smiddags terug naar die koude kerk voor het lof. Barre tijden. Kindonvriendelijk. Trauma's van over.

Driekoningen had kinderen meer te bieden. Mooie krans van pudding of cake waarin een boon of capucijner zat verstopt. Trof je die, dan werd er een kroon op je kop gezet en was jij de koning. Welke privileges hieraan gekoppeld waren ben ik vergeten. Het had niets met hebben van doen want je kreeg geen cadeautje, maar alles met zijn omdat je status een paar uur onbetwist was en dit maakte veel goed.

Vandaag laat ik mijn status een paar uur onbetwist in de concertzaal, hoewel ik geen boon heb getroffen.

 

Reacties: (1)


Voor mij is 6 januari de dag waarop je mensen geen gelukkig nieuwjaar meer hoeft te wensen. Mag natuurlijk wel. Op de valreep dan maar: gelukkig nieuwjaar!
Els, 06-01-2002 17:54 http://www.whiskas.net

 

 

 

Site Meter