Terug naar Log

02-02-2002: "Monarch of president?"

Een president is zelden de beste uit het volk wat moreel betreft. Hij heeft slechts een paar jaar om zijn eer en voordeel bij elkaar te graaien. Zijn huishouden en representatie kosten evengoed een vermogen terwijl hij niet eens voor het vak heeft geleerd.

Natuurlijk zal Alex het anders doen dan Bea want hij is gewoon anders, en niet alleen wat intellect betreft. Maar nergens staat geschreven dat slimme vorsten het beter doen. Albert ziet er ook zo briljant niet uit, om over de ScandinaviŰrs nog te zwijgen.

Bush bijdehand dan? Zou je zo'n babbeltjesmaker liever zien dan Bea of Lex? Vier jaar op, vier jaar af bij de gratie van stemvolk dat liever een knap smoel kiest dan een knappe kop? Ik durf nog niet voorspellen wat beroerder is, op de langere duur genomen.

Als het Hollandse bloed ge´njecteerd wordt met een vleug temperament dan weet je maar niet hoe het opfleurt. Mij lijkt Mßxa van steviger maaksel dan de betreurenswaardige dochter van de wat verlopen Engelse adel. Humor kan wonderen doen evenals het ongegeneerd vergieten van een traantje, en met beide heeft ze geen moeite.

 

Reacties: (3)


Een koning is bijna altijd de beste uit het volk en niet alleen wat moreel betreft. Hij heeft zijn hele leven om zijn eer en voordeel bij elkaar te graaien. Zijn huishouden en representatie kosten bijna niets terwijl hij wel voor het vak heeft geleerd.
Uw argumenten tegen een president zijn net zo sterk als die vˇˇr een koning. Quod erat demonstrandum.
Homo Republicanus, 03-02-2002 07:27

mee eens, maar je moet er toch niet aan denken dat ene Fortuin onze nationale ceremoniele lintenknipper wordt, de enige baan waarvoor hij vast wel geknipt is.
Alex misschien wat duurder in onderhoud, maar verdient zichzelf terug want bonafide solide en met abiliteit voor lintjes geboren.
elisa, 02-02-2002 23:42

Zonder hier een uitgebreide discussie over het staatsbestel te willen ontketenen: naast republieken waarbij de rol van staatshoofd en regeringsleider verenigd zijn (Frankrijk, de Verenigde Staten), zijn er ook landen waar de president een puur ceremoniele functie vervullen (Duitsland, Israel). Bij een vergelijking tussen monarchie en republiek komt de laatste categorie meer in aanmerking.
Tsja, 02-02-2002 23:13 http://www.tsja.nl

 

 

 

Site Meter