Terug naar Log

02-20-2002: "Survival of the fittest"

Soms denk ik hele rare dingen die helemaal niet mogen. Bijvoorbeeld. In de wilde dierenwereld verstoot moeder de jongen die niet gezond zijn. Ze heeft een feilloos instinct.
In de tamme dierenwereld waarmee de mens zich bemoeit worden ook zieke jongen met medische kunstgrepen in leven gehouden. Blind- en doofheid, heupdysplasie, agressieve of gestoorde karakters tieren welig. Ook zieke tiepjes brengen geld op.

In de wilde wereld is het de survival of the fittest waarbij de kwaliteit van het fokmateriaal (om het oneerbiedig te zeggen) optimaal is. In de tamme wereld waar omwille van gewin wordt doorgefokt kunnen hele stammen degenereren. Tot zover het dier. Maar nu de mens.

Je hoorde vroeger - ongeacht waar of niet waar - dat door miskramen en vroeggeboortes ongezonde kindertjes niet levensvatbaar werden. Nu is men medisch knap geworden in het levend houden van vroeggeborenen die het vroeger niet zouden halen. De zwakken dus, die door de wilde dieren verstoten zouden zijn, waren het dierenjongen geweest.

Ik ben geen adept van Pim, spreek absoluut geen oordeel uit, maar stel uit nieuwsgierigheid de vraag hoe het zit met the survival of the fittest bij het menselijke dier.

 

Reacties: (10)


Het sterkste wapen van de mens in de overlevingsstrijd is zijn verstand. Als de mens er in slaagt ook zwakkere elementen te laten overleven (en hun genetisch potentieel in stand te houden) door ogenschijnlijk "minderwaardige" of zwakke elementen geneeskundig voor de maatschappij te recupereren, dan maakt dat deel uit van de survival. Als referentie kan Steven Hawkins tellen.
klaverhand, 22-02-2002 09:15

Ik had niet speciaal aan lichamelijk gehandicapten gedacht. De vraag was bij me opgekomen door die vader die z'n kind van 1-hoog het raam uitmieterde, wat voor mij het toppunt van gestoordheid vormt.
elisa, 22-02-2002 12:01

survival of the fittest betekent niet overleving van de sterksten, maar overleving van de best aangepasten.
Daar zit een wereld van verschil in.... want zo kunnen dieren (of mensen) met een ogenschijnlijke handicap ineens wel belangrijk zijn/worden voor de overleving.

Maakt u zich geen zorgen, ik wil geen kinderen.
Uniquehorn, 21-02-2002 23:31 http://uniqorn.blogspot.com

Ik ben het eens met Frédéric. Stel nou dat die ene Darwiniaanse aap zijn gehandicapte jong had gedood. Dan waren er dus nu geen mensen en geen dokters geweest.
Bart, 21-02-2002 09:56

Wet van de jungle ...
Lijkt mij wel wat om in jouw huis te wonen (buren met een tennisbaan). Ik denk dat ik sterker ben dan jij Elise, zal ik jouw eens uit je huis komen timmeren?
Wet van de jungle... totdat het jezelf raakt.
bas, 21-02-2002 08:40

Het is een aangename gedachte dat het zieke jong van weleer morgen de dokter is die bij gelegenheid mijn leven redt. Overigens is het naief om te veronderstellen dat de beestjes geen fouten maken in hun selecties.
frédéric, 21-02-2002 01:07 http://www.druppels.be

Sommige biologen beweren dat het niet om een 'survival of the fittest' gaat, maar dat de eigenschap om samen te kunnen leven juist van belang is, om te overleven.

Terzijde dit al, dat snapt u, en geheel onder voorbehoud. Iemand heeft het mij ook maar verteld.
Zidouta, 21-02-2002 12:55

Onze nieuwsgierigheid heeft tot alle wetenschap geleid die wordt ingezet 'tegen' 'the survival of the fittest'. Ook dat geeft stof tot nadenken. En wie of wat is 'the fittest'? Veranderende omstandigheden, evolutie, ... kortom variabelen genoeg die eenvoudige antwoorden op schijnbaar eenvoudige vragen mede tot de variabelen laten horen.

Toch zijn de uit nieuwsgierigheid geboren vragen, eenvoudige vragen, eigenlijk alle vragen, dingen die gesteld mogen worden.

In het waardenvrij houden van vraag en antwoord ligt een grote uitdaging.

Gelet op het voorgaande zou ik als antwoord op de door jouw gestelde vraag kunnen antwoorden: 'Het dier mens is een bijzonder mens'. Een wedervraag zou ook kunnen ... 'Hoe dierlijk is de mens (nog)?'

Heerlijk die menselijke nieuwsgierigheid!
JoG, 20-02-2002 21:48 http://www.xs4all.nl/~jognet/

Helemaal mee eens!
We zijn ons op deze manier aan het verzwakken. Met alle respect voor alles en iedereen: de natuur selecteert niet voor niets.
Arjan, 20-02-2002 21:45

Zelf moeder van wat eens een 1210 gram klein hoopje was. Gelukkig had mijn hoopje niet veel nodig om te overleven, maar ik heb daar in het ziekenhuis me eens om me heen zitten kijken en me af zitten vragen, hoe ver ga je en in wiens belang?
Juul, 20-02-2002 21:35 http://juul-punt.tk

 

 

 

Site Meter