Terug naar Log

02-23-2002: "Daarom dus"

Twee die al jaren samenwonen en nu zijn getrouwd, hebben gaandeweg de beduchte echtparenafhankelijkheid ontwikkeld. Hetgeen betekent dat hun oorspronkelijke karakters zijn opgelost in elkaar. Dat zij geen woord meer kunnen uiten zonder elkaar aan te zien. Dat door de een geen woord geuit kan worden zonder door de ander aangevuld. Dat geen haar verhaal kan beginnen zonder dat de ander overneemt.
Nou en?

Als je al jaren tot groot genoegen een clubje hebt met zes vriendinnen —waarvan een ondertussen overleden— maar je de laatste tijd afvraagt wat er aan schort, dan is het dàt. Dat twee vrolijke naturen hun eigen aard aan de wilgen hingen door te gaan samenwonen. Dat beiden na verloop van jaren zo verweven zijn geraakt dat ze geen zelfstandig woord meer kunnen uiten. Het brengt een zware zwaarte want 1 plus 1 is 3 in dit geval: de een, de ander en nog eens samen.
Nou en?

De ooit zo onbevangen avonden kregen sluipend een zwaarte die aanvankelijk onverklaarbaar was maar nu begrepen. Wat te doen? Je kunt toch moeilijk voorschrijven dat het paar beurtelings mag komen, en nooit meer tezamen. De ene maand deze, de andere die. Opdat ieder afzonderlijk ook voor zichzelf kan praten, lachen en een mening geven.
Daarom dus.

 

Reacties: (1)


Zeer herkenbaar. En dat op mijn leeftijd. Mooi beschreven.
Merel, 23-02-2002 23:50 http://merelroze.com

 

 

 

Site Meter