Terug naar Log

03-04-2002: "Van solidair naar solitair"

Jeronimo (Who the fock is?) is in kader van verkiezingen op zijn log begonnen met overzicht van partijen. Nog niet alles behandeld, maar hij zet al helder uiteen waarom Communisten, PVDA of SP niet erg aantrekkelijk zijn. Zijn betoog wordt vervolgd. Interessant.

Het ongeluk is, zeg ik, dat we in dit land veel te welvarend, verwend en eenzelvig zijn geworden. Solidair zijn mensen die iets gezamenlijk te bevechten hebben. Wie echter zijn/haar natje, droogje, leukje en neukje in overvloed krijgt toegeschoven heeft met solidariteit niets meer te winnen. Hij schiet in 't defensief omdat de habbekrats van vroeger hebbekrats geworden is.

Politiek is verworden tot gezelschapsspel evenals de kerken. Zoiets als ganzenborden na het eten toen er nog geen televisie was. Toen eten nog bestond uit piepers met jus en groenten, met vrijdag vis en zondag vlees. Toen kleren nog van d'een op d'ander werden afgedragen tot er geen draad meer te slijten viel. Schoenen met gaten in de leren zolen en ijzertjes onder hakken en tenen.

Nu halen we volgegeten en -gegoten onverschillig de schouders op. Wat valt er te winnen? Nou? Alleen maar uit verveling klagen dat dit niet spoort en dat niet deugt. Traditionele partijen zijn vrachtvaarders die allang schoon schip hadden moeten maken maar - ook al beneveld door het eeuwige gesus van Paars - niet vlot de steven konden wenden. Ze hebben te laat de roeren bijgedraaid om eigen koers te varen.

Dan kruist er uit het niets een lege vrachtvaarder op die harder loopt dan alle anderen bij elkaar. Allicht, hij heeft geen ballast aan traditie of ervaring en ligt hoog op het water. Iedereen zwaait en wil met hem mee. Aan het roer staat een behendig schipper, maar de beste stuurlui staan aan wal te overleggen hoe ze de gaten in de plankieren moeten dichten.

Ahoi, behouden vaart! Op wie zullen we woensdag eens stemmen?

 

 

 

 

Site Meter