Terug naar Log

03-06-2002: "Scheidingslijnen"

Er was eens een familie waar een scheidingslijn doorheen liep. Of een streepje, zo u liever wilt. Dit kwam omdat een van de dochteren zich had verhuwd aan een muzikant die bijzonder was maar ver beneden stand werd geacht.

Het muzikantengezin dat nogal minder verdiende dan de beter gehuwde broer en zus groeide ras uit naar zes monden. Omdat de moeder begaafd was en de vader hoog muzisch opgeleid werd het een artistiek boeltje. Er werd veel gemusiceerd, gelezen en gediscussieerd, maar geld voor uiterlijk vertoon was er dus niet, of niet belangrijk.

De beter huwende zus nam zich een burgemeester en waande zich koningin op dorpen die niet zo belangrijk waren. Vijf kinderen gebaard waarvan de meeste geen uitblinkers werden maar zich wel zo voelden. Nou ja, ze vonden zich tot op heden te gewichtig om met de muzikanten te verkeren die buskruit en hersens voor drie bezitten.

Mijn zus en ik stammen van de gestudeerde, erudiete broer die met een Hollandse trouwde die was opgegroeid in Brussel. Hij had weinig souplesse, zij was zwierig van nature maar voegde zich naar de wensen van schoonfamilie. Muzikantengezin werd niet geheel genegeerd, maar wel op gepaste afstand gehouden. Ik kan me niet herinneren dat we als kind veel met elkaar mochten omgaan.

Zo kon het gebeuren dat neven en nichten elkaar jarenlang misliepen of bewust ontweken. Vanmorgen werd de eerste uit de musicantenclan begraven. Tragisch genoeg pas 47 en 5 nog jonge kinderen achterlatend. Aan kanker ten prooi net als mijn zus.

Of je haar man nou aardig vindt of niet doet niet terzake, vind ik. Je hoort daar te zijn om samen met je nichten en neef afscheid van hun zus te nemen. Zelfs als allang overleden ouders dit maar zo-zo zouden vinden. Die hele onmin was te dwaas voor woorden. Maar geen van de burgemeestertak, zal ik maar zeggen, was erbij vanmorgen. En hier werd ik allemachtig kwaad van.

 

Reacties: (3)


Hoewel ik meer uit overtuiging dan uit beschaving ging. Overtuiging dat ingebeelde beschaving geen beschaving is. Zoiets.
elisa, 07-03-2002 10:38

Iemand moet het begrip 'beschaving' in ere houden. Dat was jij. Mooi zo.
odette, 06-03-2002 22:42 http://nznl.com/detslife

Wat moet dat een vreselijk gevoel geven, veel sterkte..
Flod, 06-03-2002 22:04

 

 

 

Site Meter