Terug naar Log

03-07-2002: "Dans en sjans"

Aan vogels, boomknoppen, crocussen, rozenscheuten, bloeiende heide, dikke knoppen van camelia en de kracht van het licht te zien nadert de lente. Zomertijd wanneer? Volautomatische computer stelt de tijd vanzelf wel bij.

Twee eekhoorns holden elkaar vanmorgen als gekken achterna over de ruwe stam van een Noorste spar vlak voor mijn raam. Naar boven, beneden, rondom speelden ze krijgertje in hun door de zon opgepoetste vachtjes. Tijd voor dans en sjans en hopenlijk veel jongen, want ze worden bij bosjes overreden, elk jaar weer.

Er zijn steeds minder bomen in de buurt, en die er nog zijn worden te oud om als nestplaats te dienen. Eekhoorns bouwen hun nestbol nooit in de kruin, maar in de vork van laaggelegen takken die nog naald of blad dragen. In overjarig produktiebos zoals veel in onze buurt bestaan de bomen alleen nog uit moeizaam groeiend kruin. Ook vliegdennen zijn nu zo'n tachtig jaar oud en raken van onderen kaal.

Maar overal spuugt nu de zanderige bodem intens blauwe boshyacintjes naar buiten. De dagen beginnen te kleuren en geuren. Mits de zon maar met een knipoog wil schijnen.

 

 

 

 

Site Meter