Terug naar Log

03-09-2002: "Oude dennen"

Peinzend en met objectieve ogen naar mijn dennen kijkend, gezeten op een stoepje in de zon, moest ik vanmiddag bekennen dat ook zij een dagje ouder worden. Of liever, dat ze vreselijk oud geworden zijn, kreupel, broos en kalend. Ze zijn dan ook een behoorlijk stuk ouder dan ik.

De berken zijn totaal op. Bij elk noodweer waaien er weer stukken van de holle stammen. Het is al voorgekomen dat er na een flinke windvlaag twee jonge groene spechten zielig zaten te koekeloeren omdat hun het dak van de kop was gewaaid. De stam was precies bij het vlieggat afgebroken.

De vliegdennen op de heuvel die toen wij hier kwamen wonen nog compact waren en vol, hebben hemelshoge kale stammen. Bovenop zitten nog enkele oudemannetjeskruinen die wiegelen op de wind en fluisteren bij zonsondergangen. De zwarte specht mag er graag zitten roffelen.

Alleen de hulsten die als onkruid begonnen te groeien toen we hier kwamen en volmaakte kegels maakten omdat ze de ruimte kregen die ze nodig hadden, zijn ongekend prachtig geworden. Zeer hoog, zeer breed en zeer vol kleine vogels die er veilig zitten.

De twee enorme Hollandse eiken zien er nog jeugdig uit, en twee jonge tamme kastanjes die we hebben aangeplant op de plek waar we Amerikaanse eiken hebben gesloopt. Jonge kastanjes? Die staan ondertussen ook vijftien jaar en beginnen nu pas een beetje omvang te krijgen. Bomen planten is geen kunst, maar het duurt een mensenleven voordat een boom een beetje boom geworden is.

 

Reacties: (2)


Zoals we de natuur hier ook maar laten kabbelen. Te groot en eigenzinnig om in te tomen.
elisa, 10-03-2002 11:18

Jouw stukjes over de natuur kabbelen altijd zo fijn om me heen.
Dank je wel ;)
Flod, 10-03-2002 10:27

 

 

 

Site Meter