Terug naar Log

03-10-2002: "Tussen de wimpers door"

Schaduwen die te diep zijn voor hun omgeving, enkele twijgen die opmerkelijk bewegen of roodkoper dat plotseling opvlamt tegen zonbeschenen stam. Eekhoorns! De beste manier is om boomgroepen zonder scherpstellen tussen je wimpers te nemen en daar rustig een tijdje wazig naar te staren. Zoals je met gras doet als je daar iets sluipends vermoedt.

Daar zijn ze weer! Twee die in halsbrekende acrobatiek samen krijgertje spelen. Stam af, ontwijken door rond de stam te schieten, stam weer naar boven. Hollen over takken tot aan de dunste twijgen, weer terug, volgende tak proberen en dan springen naar een andere boom. Ze durven! Waanzinnige sprongen waarvoor ik maar even mijn ogen sluit.

Ze hebben een kunstige tactiek, klimmen hoog in een boom en laten zich dan vallen in de sprong. Bomen waaieren naar onder toe breder uit, dus dan komen ze bij de beoogde boom terecht op een van de lagere takken, waarna ze weer naar boven rennen voor ze een volgende sprong nemen. Vroeger konden eekhoorns door de lucht het hele binnengebied aan tuinen afreizen zonder de grond te raken, maar nu niet meer.

Veel kapvergunningen afgegeven in de buurt of illegaal gerooid waarbij gemeente oogjes dichtkneep. Willen eekhoorns nu hetzelfde gebied afstruinen dan moeten er ook gedeelten via de grond worden afgelegd. Daar rennen zij als kippen zonder koppen onder auto of in de grote muil van wakend hond. Er zijn niet veel eekhoorns meer over dus blij om ze na hun winterslaap terug te zien.

Wij kweken al jarenlang braam, wilde aardbei, hazelnoot, walnoot, druif, rode en zwarte bes, tamme kastanje, kruisbes en kleine appel. Ons erf is zeer gewild en wordt goed in de gaten gehouden. Zelf weinig kans gehad er veel van te proeven want altijd is fruit weg voor het menselijk rijp is.

Dan moet je maar netten hangen, zeggen zij die hier nieuw komen wonen en te arm zijn voor de groenteboer. Ha ha. Niet wetend dat eekhoorn zich liever verstrikt dan dat hij fruit laat hangen. En dat de lieverd, als je hem weldoend wilt bevrijden, nog wel eens flinke happen uit je hand kan nemen.

 

 

 

 

Site Meter