Terug naar Log

03-14-2002: "Terreur van het verschijnsel groep"

Wie de schoen past trekt hem aan. Post 1222 opwindmachine heeft gisteren een onvoorstelbare commotie veroorzaakt omdat iemand hierin zekere persoon dacht te herkennen die deel uitmaakt van zekere dames-chatlijst. Ik zou het item hebben gestolen, overgeschreven, gejat. Kortom: leiden in last.

Vele boze reacties waarin op domme wijze man en paard bij naam en toenaam werden genoemd waarna namen te grabbel lagen, maar niet door mij. Mij was het niet om personen maar om de situatie te doen die zich elk voorjaar eindeloos herhaalt. Daarbij is het niet mijn gewoonte om op weblog personen aan te vallen.

De in reactieding genoemde namen van persoon en groep waren dus nogal genant en door mij niet bedoeld. Heb de reacties daarom weggehaald. Helaas blinken groepen gewoonlijk meer uit in meeslepende emotie dan in gezond verstand gezien de reacties die er nu weer staan of komen. Wie schetst dan ook mijn verbazing nu zonder hoor of wederhoor uit de groep te zijn verwijderd op grond van interpretatie in plaats van feitelijkheden. Men vindt dat ik het hele bericht weg moet halen.

De terreur van een groep, het geeft te denken. Hier in het klein, over een klein item. Stel je niet voor dat grote groepen emotioneel willen meebeslissen over grote items. Hetgeen in Utrecht al gebeurt waar de bevolking, niet gehinderd door enige kennis, mag stemmen over herinrichting van de stad.

Maar nu verhaspel ik appels en peren.

 

Reacties: (15)


'Dit is inderdaad de tweede maal dat een onpersoonlijk en onherkenbaar verhaal door de lijst zelf herkenbaar wordt gemaakt.'

hoe je het ook wendt of keert, je hebt een verhaal van een niet-openbaar forum hier openbaar gemaakt. degene over wie het gaat kan niet reageren zonder zichzelf bekend te maken. daarmee zet je iemand klem. je had kunnen reageren op de lijst of een algemener verhaal kunnen schrijven. beide heb je niet gedaan.

'Laat ieder goed lezen dat dit mijn weblog is, waar ik zal schrijven of wegpoetsen wat ik nuttig en nodig vind.'

daar heb je gelijk in. en degenen wiens verhalen je hier zonder toestemming gebruikt hebt, hebben ook gelijk als ze jouw actie niet waarderen.
jsmn, 15-03-2002 13:01

Ik heb geen persoonlijk verhaal geschreven maar degeen die de lijst tipte heeft er een persoonlijk verhaal in *willen* lezen, waarna dommen de opwinding bekroonden met naam-en-toenaam vermelden in de reacties.

Dit is inderdaad de tweede maal dat een onpersoonlijk en onherkenbaar verhaal door de lijst zelf herkenbaar wordt gemaakt.

Laat ieder goed lezen dat dit mijn weblog is, waar ik zal schrijven of wegpoetsen wat ik nuttig en nodig vind.
elisa, 15-03-2002 11:58

"Wie schetst dan ook mijn verbazing nu zonder hoor of wederhoor uit de groep te zijn verwijderd op grond van interpretatie in plaats van feitelijkheden."

precies ditzelfde geldt voor jouw interpretatie van een verhaal van iemand op een min of meer besloten mailinglijst. geen wederhoor, zelfs geen reactie van jou op de lijst. nee, meteen een pissig stukje op een openbare en veelgelezen weblog. bovendien een stukje dat erg zwart-wit is, maar wel herkenbaar voor degenen die het verhaal gelezen hebben en daarom bijzonder kwetsend voor degene over wie het gaat. waarom heb je het niet uitgevochten waar het hoorde, op die mailinglijst waar het verhaal gepost werd? dan was er sprake geweest van hoor en wederhoor. op deze manier heb je de schrijfster van het verhaal voor een voldongen feit gesteld en dat vind ik zeer kwalijk.

en dat je verwijderd bent van de lijst. tja, je kan het overdreven noemen. aan de andere kant was je er al eerder op gewezen dat het zonder overleg plaatsen van persoonlijke verhalen van de lijst op je weblog niet echt gewaardeerd werd. aan je belofte voortaan de personen in kwestie op de hoogte te stellen heb je je niet gehouden. dus...
jsmn, 15-03-2002 11:31

Er is niets mis met het aan de kaak stellen van misstanden en stupiditeiten, zeker als dit op een geanonimiseerde manier gebeurt. Heel netjes dus van Elisa.
Het is zelfs zo algemeen gesteld dat lezers niet eens in de gaten hebben waar de commotie ueberhaupt over gaat! Wanneer iemand ondanks dat toch zichzelf erin herkent kan diegene beter de blik naar binnen richten voor een zeer kritisch zelfonderzoek. Grote kans dat hij/zij zichzelf dan diep gaat schamen in plaats van de tijd te verdoen met het posten van kleinzielige reacties.
De hondebeestjes wil ik ondertussen van harte aanmoedigen het ganse interieur te grazen te nemen.
arnoud, 15-03-2002 12:10 http://www.verbaljam.nl

geen twijfel mogelijk of misdruk blijft gewoon d'r eigen baan schaatsen ;-)
elisa, 14-03-2002 23:20

Het ontgaat me geheel waar dit over gaat, maar blijf nou maar gewoon doen wat je doet, goed?
Merel, 14-03-2002 22:41 http://merelroze.com

Termen als 'terreur' gaan wel een béétje (te) ver naar mijn mening.
En 'zonder hoor of wederhoor' klopt ook niet.
Er lag een bepaalde afspraak na een eerder incident herinner ik me.
Hippo, 14-03-2002 20:10 http://linkesoep.blogspot.com

Elisa,
ik begrijp dat je geen mensen wil aanvallen via je weblog, maar dat mag je bezoekers niet tegenhouden.
Geen flauw idee over wie het gaat, maar de lichtzinnigheid waarmee dat soort mensen met aaibaar leven omspringt, stuit me zo hard tegen de borst dat het me inspireert tot een kannonade aan scheldwoorden (die ik je helaas moet onthouden, het zou misstaan op deze plaats).
Voorts zou het mij niet spijten uit een vereniging getrapt te worden die mensen op dezelfde schandalige manier behandelt als hun huisdieren: 'braaf zijn of oprotten'.
frédéric, 14-03-2002 18:39 http://www.druppels.be

Schandalig, dat je uit de groep bent verwijderd, Elisa. Laat je geen censuur opdringen. Misdruk schaatst d'r eigen baan - en heeft trouwens zeker geen scheve schaats gereden. ;-)
Aliëtte, 14-03-2002 13:51 http://www.snotverjeppie.com

Dit alles in het kader van overdrijven maakt de zaak duidelijk Elisa?

terˇ´reur (de ~)

georganiseerde geweldpleging om politieke of andere doelen te bereiken => schrikbewind
emanuelle, 14-03-2002 12:22

'Hetgeen in Utrecht al gebeurt waar de bevolking, niet gehinderd door enige kennis, mag stemmen over herinrichting van de stad.'
Ja en daar is zelfs een naam voor bedacht: democratie!
Marietje van der Nieuwven, 14-03-2002 12:17

Gezond verstand daar tot nader order in het naaimandje? Emotie roelt als viool met gesprongen snaren...
elisa, 14-03-2002 12:14

als je er voor zo iets uitgegooid wordt, is er iets erg mis vrees ik.
elly k, 14-03-2002 11:38

ik sluit me geheel aan bij Mieke !
:-)
Grid, 14-03-2002 11:19

een overreactie, die ingreep jou uit die groep te verwijderen. veel te cru, én beledigend, vind ik (geen groepslid, wel gewoon lid van bedoelde vereniging).

elisa, laat je niet kisten - en ga gewoon verder met je levendige en vaak boeiende lifelog.
mieke hollander, 14-03-2002 11:12

 

 

 

Site Meter