Terug naar Log

03-19-2002: "De rivier van bloed"

Dat beeld van die bootvluchtelingen gisteravond. Duizend afgeleefde, uitgewoonde gezichten. Hopeloos en hulpeloos. Uitzichtloze kinderen. Verwekt en niet om het leven gevraagd. De vpro-radio later met de reportage over armoe op de vuilnisbelten van Cairo die mij de beelden terugbracht van reizen door India. De ondraaglijke stank van armoe. De nog smeriger stank van onverschillige overdaad, puissante rijkdom die hebzucht nooit voldoende stilt. Nimo's "Rooksignalen uit de nieuwe wereld". Het afglijden naar decadentie en altijd meer, meer, meer. Makkelijk preken vanuit de comfortabele positie van alles hebben, maar het gaat niet goed.

Niet met de verdeling van grondstoffen en goederen, niet met de lucht die we ademen, niet met geldstromen die onafgebroken één kant uitstromen. Amerika wordt niet bewonderd, het wordt gehaat en hielgelikt door machthebbers om gewin. Het gaat niet goed met de wereld. En waar de rijksten der aarde dan ook nog bommen gooien op de armsten zal haat nooit meer luwen en respect nooit teruggewonnen kunnen worden. Amerika handelt in naam van de rijkdom; de rest van de wereld in naam van de armoe en hiertussen stroomt een ondoorwaadbare rivier van bloed.

Waar durven wij ons hier toch druk over maken? Nederland vol? Inderdaad, maar steden als Jakarta, New Delhi of Cairo waar zestien miljoen in één stad creperen zijn voller. Er zijn talloze steden méér ver van ons bed waarvan wij geen weet willen hebben, die ons niet makkelijk zitten in ons comfortabele bestaantje.
Al gehoord dat de bouwvakkers staken vandaag? Veilig, fijn, rijk Nederland waar we ons kunnen permitteren om te krakelen om niks. Om te zeuren en jammeren over peuleschillen alsof we de rest van de wereld op slot kunnen draaien.

 

Reacties: (1)


En zo is het..Makkelijk om niet stil bij te staan, want omvang van ellende te keel-samenknijpend. Goed om zo nu en dan met de neus op de feiten gedrukt te worden door stukjes zoals de jouwe.
Flod, 19-03-2002 20:46 http://www.flod.talentedip.org

 

 

 

Site Meter