Terug naar Log

03-21-2002: "Ruimingstrauma"

Op radio 1 was vanmorgen een terugblik op de MKZ-crisis die vorig jaar rond deze tijd op zijn top was. Er valt nu bedachtzamer over praten, minder geëmotioneerd wat niet wil zeggen dat de pijn gesleten is. Bij velen zal het verdriet nooit kunnen worden uitgewist. Om de bruidskoe of de fokstier die al van vader was. Ook al zullen ambtenaren schamper hun duim over wijsvinger schuiven om pijn in de portemonnee aan te duiden.

Dat er nog heel wat kinderen rondlopen met trauma's lijkt mij niet overdreven. Wie opgroeit op de boerderij met de geur van flats en vers hooi in de stal, geitjes, konijnen, honden, katten, versgekookte melk met room en versgekookte eitjes groeit op in een onaantastbare oeromgeving. In één ruiming alles verliezen wat dierbaar is heeft het vertrouwen aangetast in de macht van de ouders die maar betrekkelijk bleek, in de rechtvaardigheid en in het leven zelf.

Als ik nog altijd kan treuren om een konijn dat in de hongerwinter werd geslacht, dan is er weinig nodig om om me in hun gevoelens te verplaatsen.

 

 

 

 

Site Meter