Terug naar Log

03-24-2002: "Vredenburg slopen?"

Ik heb deze link hier al eens gezet. Virtuele toer door het markante muziekcentrum Vredenburg te Utrecht, schepping van Herman Hertzberger uit 1972, enigermate geÔnspireerd op de Noord-Afrikaanse kashba met afzonderlijke clusters en gezamenlijke ontmoetingsruimten.

Moet dit gebouw gesloopt of moet het een van Utrechts bijzondere schatten blijven, al dan niet door de architect verfraaid naar moderne eisen waarvan al vaker sprake is geweest maar waartoe gemeente Utrecht maar niet kon besluiten? Hierover mag een volksreferendum zich op 15 mei a.s. uitspreken. De tijd begint te dringen voordat recht duidelijk is gemaakt waartussen valt te kiezen.

Mij wordt het benauwd want zoveel cultuurbarbarisme lijkt niet aan nageslachten uit te leggen. We hebben kennelijk weinig onthouden van de te snel gesloopte panden waarover later mea culpas werden uitgesproken. Vredenburg slopen is financiŽle en culturele vernietiging van kapitaal. Het doet mij denken aan kappen van oude bomen. Herplant zal in geen 50 jaar de vergane schoonheid evenaren, als dit door veranderd klimaat al ooit zal lukken.

 

Reacties: (2)


Schandalig genoeg staat Vredenburg in Utrecht op de nominatie om geheel gesloopt te worden en vervangen door shopping places o.i.d.
elisa, 25-03-2002 10:42

Nee, nee. Vredenburg mag nooit weg. wat ze in Apeldoorn gedaan hebben met het gebouw van Centraal Beheer is al schandalig genoeg: een enorme betonnen entreepartij voor het gebouw gezet. Het gebouw is amper meer te zien en de entree is bovendien voorzien van neon.
Micheline, 24-03-2002 17:40 http://weblog.micheline.nl

 

 

 

Site Meter