Terug naar Log

03-31-2002: "Werkelijk alles kan"

Steeds lees ik in ANP-nieuwzen na aanslagen in IsraŽl dat de politie aldaar ervan uitgaat dat de dader van de bomaanslag een Palestijn is. Dit ligt voor de hand. Nu ook weer na een explosie in Haifa.

Maar wie veel detectives heeft gezien/gelezen realiseert zich dat in deze fase van de strijd het effectief zou kunnen zijn als een IsraŽliŽr zichzelf opblies om valse verdenking tegen de Palestijnen te zaaien met wraakacties als gevolg.

Alles kan. Werkelijk alles kan.

 

Reacties: (4)


Beloning voor martelaarschap is niet helemaal een kwestie van hersenspoelen. Meerdere culturen kennen het. Japanners die zich kapotvlogen tijdens de 2de wereldoorlog bijvoorbeeld. Het zou me ook niet verbazen als hindu's met hun verlangen naar een hoger leven offerbereid zijn, of stammen / volkeren die in reÔncarnatie geloven.
Iets anders is dan nog jezelf offeren voor het vaderland, dan staat het al helemaal buiten de religieuze sfeer. Maar ik vrees dat bij de Palestijnen nu de motivatie niet komt uit indoctrinatie, maar uit de machteloosheid niets meer te verliezen te hebben. Daarom zo gevaarlijk en de tragiek voor beide partijen zo groot.
elisa, 02-04-2002 22:06

Ja, deze link kreeg ik vandaag ook toegestuurd uit Tel Aviv. Ik had hem al op de site voordat ik hier zag dat Bart hem hier noemde.
Excuus Bart, ik kreeg hem via een ander, dus niet gejat.
Maar over Elisa's onderwerp: bij mijn weten kennen de Joden niet zoiets als een in het hiernamaals te verwerven beloning voor het martelaarschap. Lijkt me dus niet waarschijnlijk dat die zichzelf zullen opblazen.
Echt tragisch vind ik het feit dat jongeren in Palestina blijkbaar dusdanig worden gehersenspoeld dat ze tot een dergelijke daad komen. Daarvoor zijn 'ouderen' als Arafat, Hamas- en Hezbollah leiders voor verantwoordelijk. Want ooit gehoord van zo'n oude baardige leider die zichzelf opblies? En nu weer Arafat met z'n martelaren grootspraak. Ik zou zeggen: laat maar eens zien dan.
Het wordt hoog tijd dat die ellendige ijzervreters als Sharon en Arafat het veld ruimen. Is in elk geval een beginnetje.
arnoud, 02-04-2002 21:43 http://www.verbaljam.nl

Als je leven zo uitzichtloos is en van haat vergiftigd dat je het alleen nog in een soort offer kunt opblazen. Onvoorstelbaar tragisch.
elisa, 01-04-2002 18:34

Soms schijnt de identiteit van de zelfmoord-opblaascommando (of hoe heet zo iemand)nog vrij eenvoudig te controleren te zijn: http://dailynews.yahoo.com/h/p/nm/20020321/ts/mdf154507.html (Let op: niet voor zwakke maag.)
Bart, 01-04-2002 15:50

 

 

 

Site Meter