Terug naar Log

04-02-2002: "Kikkertje"

Met gesloten ogen in het zonnetje liggen luisteren. Matige hoeveelheid zangvogels. Die waren er vroeger meer. Op behoorlijke afstand het niet aflatende geraas van de A27. Storender is dat sinds Soesterberg niet militair meer wordt bevlogen, het luchtruim boven Midden Nederland is vrijgegeven voor burgerluchtvaart. Hoewel de toestellen hoog overvliegen is het gebrom te horen. Niet direct storend maar vrijwel doorlopend. Maakt dat andere geluiden minder opvallen.

Zo dacht ik vanmiddag met die gesloten ogen in de zon dat ik gekwaak hoorde. Een of tweemaal en toen was het over. Verbeelding? Het geluid herhaalde zich niet. Sta ik twee uur later toevallig aan de telefoon en zie ik een kikker(tje) over de betontegels hupsen. Tjee zeg, wat een sufferd, zeker nieuw hier. Ik meld mijn gesprekspartner hoge nood want moet het een veilige overtocht garanderen. Van de groene kikkers van vorig jaar is niks meer over. Eentje heeft zich in de poel laten doodvriezen en de tweede is de put van het sousterrain ingeduikeld en ligt verdroogd in het grint. Kommer en kwel.

Nog meer kommer en kwel want de kleine tobbe is nog helemaal niet op zomergasten ingericht. Geen pompje, geen planten, vuil water omdat de jongen met de hogedrukspuit er bergen modder in heeft gespoten. Bah! De planten hebben namelijk overwinterd in de grote vijver. Er zit niets anders op dan een paar slierten van een goedgroeiende plant uit de grote vijver te halen.

Whahaha... grijp flinke hand uitlopers, scheur ze van de plant en ontbloot meteen twee vrijende stellen pad. Poeh hee, dat zijn om de drommel geen kleine jongens. Onderop kolossen van steenrode wijfjes en daarop vrij iele mannetjes. Of zit het vrouwtje bovenop? Weet ik veel. Ik weet alleen dat ik haast heb en de kikkerpoel wat stekjes moet geven. Tjee, waar komen al die twijgjes vandaan? Twijgjes? Meterslange dubbele snoeren, lijkt het, die om takken en blad gewikkeld zitten vol met pikzwarte eitjes.

En kapers op de kust want talloze smakkende, smikkelende torren, kevers, en monsterlijke verschijningsvormen van de grote waterlibellen. Ach heden, nu vangt het benarde bezorgde leven weer aan om de broedsels groot te krijgen. Uiteindelijk worden het biefstukjes voor merels en eksters. Hoeveel zijn er over van het broed van vorig jaar? Durf het niet te schatten.

 

 

 

 

Site Meter