Terug naar Log

04-04-2002: "Vroeger beter..."

Vanmorgen hadden de berken nog een groen waasje, maar vanmiddag was het prille groen toch uit de knoppen gebarsten. Op de A12 richting Arnhem was deze ontwikkeling goed te volgen. Zoals meer ontwikkelingen trouwens. Als ik daar rijd roep ik uit alle macht dat alles vroeger beter was. De commercie eist zijn meest onherstelbare tol langs Veenendaal en Wageningen. Hoe kunnen bestuurders het daar zo lelijk maken.

Jonge generaties hebben er geen weet van hoe godvergeten vol het platteland raakt, hoe smakeloos de inrichting aan het worden is door architectonische wangedrochten die vooral opzichtig en groot moeten zijn. Over vijf jaar zijn deze handelsburchten achterhaald, onderkomen, uit de mode en neigen we vanwege vervoersproblemen toch weer naar kleine handelskantoren in de stad. Ik fantaseer maar wat.

Teruggereden binnendoor over de Veluwe langs de prachtige linten met boerenhoeven. Keuterboertjes waar nog koeien grazen. Bij elk naderend dorp wordt aan de agrarische bebouwing een halt toegeroepen door massaal opdringende uniforme nieuwbouwprojecten. Boerderijen met uitzicht tot de horizon? Vergeet het want velden worden door autowegen doorsneden of ingesloten door industriegebieden of door would-be vrolijk nieuwe wijken van dertien per dozijn. De bloesembomen bloeien er hun laatste vruchten.

We hebben er een mess van gemaakt en het sluipt van kwaad tot erger. De samenhang in ons ooit oogverblindende landschap is wanhopig versnipperd. Elke generatie is bereid een beetje schoonheid te ruilen voor meer renderende moderniteiten die er na enkele jaren bitter tegenvallen. Wie het landschap niet meer van vroeger kent denkt dat het leeg is. Vanmiddag dacht ik voor de zoveelste keer dat ik zoveel bederf niet goed meer kon aanzien.

 

Reacties: (3)


De generatie die in bomen klom om de aanleg van een snelweg te verhinderen is helaas te stram geworden.
Arnoud, 06-04-2002 17:24 http://www.verbaljam.nl

Op ieder leeg stukje verschijnen 'Boerderettes'. Die zijn nog net iets erger dan verbouwde boerderijen.
odette, 04-04-2002 23:09 http://nznl.com/detslife

Wageningen ligt niet aan de A12, maar 't is inderdaad vrij ernstig gesteld met de 'bouwkunst' hier (Ede, ter hoogte van Wageningen aan de A12) in de buurt...
Corné, 04-04-2002 22:14

 

 

 

Site Meter