Terug naar Log

04-09-2002: "Afscheid van Europa"

Het afscheid van een Queen Mum was niet alleen het afscheid van een eeuw of tijdperk maar meer nog, naar mijn gevoel, het afscheid van Europa als wereldmacht. Als geen ander hebben de Britten de wereld geregeerd en een zekere Europese beschaving uitgedragen, hoeveel je ook kunt aanmerken op de wijze waarop.

De Britse pracht, discipline en hautaine allure versus de schreeuwende nieuw rijkgeworden olieboeren uit Texas of krantenmagnaten met buidels vol klinkende munt. Alle waarden die ooit golden zijn door die van het dikke geld vervangen. Van een ingetogen, vanzelfsprekende eerbetoon aan een voorbije époque vol offers en strijd kunnen Amerikanen alleen maar dromen. Nooit zal dit hun deel kunnen worden.

Het Britse rijk lijkt nu op de nadagen van het Romeinse: op stervens na dood. Hoe graag ze ook willen, geen Tatchers of Tony Blairs zullen in vorstelijke voetsporen kunnen treden en dit is maar goed ook. Ze hebben er domweg de volharding en het gezicht niet voor. De laatste nog heersende Britse vorsten zullen zich moeizaam door de jaren slepen. Hoeveel begeesterende correctie heeft Elisabeth II nog zonder Queen Mum? Wat valt er trouwens binnen een verenigd en verarmd Europa nog te heersen?

Rest me alleen nog een zucht over het kwaliteitsverschil tussen de Hollandse Miep van Weegen versus de heel wat meer inlevende en Britsbegrijpende Tine van Hout. M'n schoenen zijn gebarsten van de kromme tenen. Onze koninklijke keukenprinses wist er weer een beste hutspot van stampen met veel onverteerbare klonten. Yek!

 

 

 

 

Site Meter