Terug naar Log

04-10-2002: "Verfrissende gedachten"

Terwijl Jeronimo oefent op hooghouden, Charis boodschapjes en wasjes draait voor haar Cam, Puck de tent al een tijd op zwart heeft gegooid, Israël van geen wijken weet uit Palestijnse gebieden, Srebrenica zo makkelijk achteraf beredeneerd kan worden en om een zondenbok blijft schreeuwen, Nederlandse gemeenten het verdassen om toegelaten asyslzoekers aan een een woning te helpen, weet ik bij god niet waarover ik met goed fatsoen zal loggen.

Teveel grote zaken die aandacht vragen. Ouwehoeren over nix gaat even niet blijmoedig zolang er geen schot zit in de zaken die het wereldbeeld bepalen. Niet dat ik alle leed ter wereld op m'n schouders tors, maar het spookt wel door m'n hoofd en maakt me kwaad of ongelukkig.

De wereld gaat eraan kapot en daar is hij waarempel toch te prachtig voor. Da's één ding. Verder moet hij als het even kan nog een paar generaties langer mee dan wij vanachter ons bureau aan het plannen zijn. Het wordt in Holland al een probleem om de steeds ouder wordende ouden van dagen netjes aan hun uitgestelde eind te helpen.

Wat dacht je van minder bedeelde landen zonder sociale voorziening waar de gemiddelde leeftijden eveneens wat hoger zijn geworden, de kindertallen afgenomen en de trek van platteland naar stad — met achterlating van ouders — een feit. Landen als Indonesië of India, om willekeurig twee dichtbevolkte te noemen, zul je nog eens op hun grondvesten zien schudden als graan- en rijstsvoorraden niet meer toereikend zijn omdat niemand meer op het land wil werken.

Misschien gaan dat soort landen dan kut-Europeaantjes importeren om voor hen het klootjeswerk te doen: tien uur met de enkels in het water om met gebogen rug jonge rijst uit te planten bijvoorbeeld. Ha ha, verfrissende gedachten aan de rand van nieuwe optieken. Of denken makkelijk aangelegde bleekscheten werkelijk dat ze een leven lang brood kunnen beleggen van niksdoen? Voor niks gaat de zon op, daar mooier dan hier.

Tot welk lijden vrije associatie en een gekraakte rug al niet kunnen leiden. Heb ik toevallig geen cam voor nodig. Huh? Waar slaat dit nou weer op?

 

 

 

 

Site Meter