Terug naar Log

04-11-2002: "Journalistiek kritisch bekeken"

Het imago van Karremans werd verder onderuit gehaald door videobeelden van het Bosnisch-Servische leger waarin de Nederlandse commandant met een glas in de hand praat met de Servische generaal Mladic. Het NIOD constateert dat hier een manipulatief spel met Karremans is gespeeld. De uitgezonden beelden zijn niet representatief voor wat er zich tijdens die bijeenkomst heeft afgespeeld, meent het instituut.

Niet dat Karremans mij ene biet kan schelen, maar kunnen journalisten niet alle feiten in elke kleur licht zetten als zij dit nodig, nuttig, opportuun of lollig achten?
Ofwel, is een volkomen vrije journalistiek waarbij elke manipulatie van publiek geoorloofd is niet even verwerpelijk als gecontroleerde journalistiek?

De scherp-kritische houding van de media heeft er toe geleid dat Srebrenica van een tragedie op de Balkan opschoof naar een affaire in Nederland, stelde prof.dr. Blom, leider van het onderzoeksteam van het NIOD, in een toelichting.

Waarbij je 'scherp-kritisch' naar mijn mening op meerdere manieren kunt opvatten. Zou je ook voorzichtig mogen stellen dat waar geen affaire is, men er vrij gemakkelijk een kan maken? Dat niet elke journalist de waarheid boven kijk- of luistercijfers verkiest, als men al over de waarheid kan spreken?

 

Reacties: (1)


De waarheid liegt dat ze barst!
bas, 11-04-2002 13:56

 

 

 

Site Meter