Terug naar Log

04-15-2002: "Peperkorrels in gelei"

Hoe de padden hebben huisgehouden wil je niet weten. Vorige week met genieten begonnen hebben ze m'n hele grote, prachtige dichte sluierplant vermolesteerd. De eens zo ferm gesloten bol waarin graag salamanders stonden drijft in duizend slierten door de vijver. Terwijl ik nog niet kan zien of die witte draden aan al die losse, verweekte asperagusachtige einden soms bleke wortels zijn.

Waar de takken hoorden zitten hangen nu spoorrails. Dubbele slierten slijm vol zwarte peperkorrels die na een dag of wat rafelig en troebel worden en dan naar beneden zakken. Geregeld liggen daar 's morgens weer verse slierten bovenop. We hebben meer grote planten in de vijver, maar zo te zien zijn die niet erg in trek.

Gisteren vriend gebeld die mij laatst aan de jas trok of ik nog wist dat ik hem padjes had beloofd. Wist ik nog. Dus zei ik dat het tijd werd met jampot en schepnet langs te komen. Geen notie hoe lang eieren nodig hebben om dikkopjes te worden. Eieren, zei hij, mag je vervoeren terwijl het verhuizen van dikkopjes strafbaar is. Huh? 't Zal wel. Er zit wel meer regelgeving beetje bizar in elkaar.

We peurden met een stokje voorzichtig in de taaie dubbelsnoeren om ergens een decent stuk af te breken. Man man, hoe krijgt de natuur het voor elkaar. En dikke plakkende kluwe waaraan kop noch staart te vinden was. Toen ik uiteindelijk met veel behendigheid een flinke sliert te pakken had, wilde hij meer omdat hij ook de vijvers van zijn buren beloofd had van pad te voorzien. Vooruit dan maar! Kans op slagen en verspreiden groter. Hij zal persoonlijk als broedmeester op ontwikkelingen blijven toezien.

 

Reacties: (6)


Dat van ontbreken geheugen in ei-stadium wist ik niet. Natuur zit doordacht in elkaar.
elisa, 16-04-2002 11:23

De peperkorrels mag je verhuizen omdat die nog geen geheugen hebben. Dikkopjes wel - padden en kikkers willen terug naar waar ze geboren zijn om zelf de volgende generatie te deponeren. Daarom dus liever niet verhuizen na het ei-stadium.
En Suffie, als je een sloot weet waar het hele jaar door kikkers zitten, moet je daar eens gaan scheppen. Bruine kikkers zijn landkikkers, groene zitten liever in het water. Bij mij in de buurt zijn ze beide te vinden. In mijn tuin zitten alleen padden ;-)
Hippo, 16-04-2002 01:09 http://linkesoep.blogspot.com

Bij mijn weten lukken padjes alleen in helder stilstaand water waarin geen vis zit.
Na de ervaring vorig jaar worden er van de honderden kleintjes maar enkele volwassen (ik geloof dat het maar 2% is - moet het weer nazoeken)
De andere sliertjes zijn naar heldere vijvers zonder vis met redelijke kans van slagen. Ik wil verder niet van de sliertjes af want hier hebben ze de grootste kans om rijp te worden.
elisa, 15-04-2002 23:12

mocht je nog wat peperkorrels over hebben die je volgaarne wilt lozen;
'khou me aanbevolen om met een jam-danwel appel'nmoespot even langs te waaien hoor om wat ongemalen peper uit jouw sloot te komen hengelen ten einde het aan mijn erf grenzende slootje weer riant van padde- of kikkerspul te voorzien.
Dus ... aje ur vanaf wil,
dan roep uwes maar ;-)
Grid, 15-04-2002 20:27

Helaas! Geloof niet dat ik nog groen heb want 1 verdroogd teruggevonden in kelder en 1 dood in de kleine tobbe. Tragisch want groen is prachtig.

Mocht ik dril ontdekken, dan kan ik werkelijk niet zien of dat van groen, bruin, boom, of heidekikker is. Ook dat nog!
elisa, 15-04-2002 12:37

Suffie wil graag groene kikkers in de tuin, maar heeft alleen bruine. Al je nog iemand weet...
Suffie, 15-04-2002 12:21 http://suffie.serveert.nl

 

 

 

Site Meter