Terug naar Log

04-17-2002: "Polders"

Vanmorgen voerde de tocht naar Emmeloord, een route die we vroeger vaak maar nu lang niet meer hadden gereden. Grouw weertje aan deze kant van de randmeren, maar eenmaal over de brug oogde alles een toontje lichter. Het jonge land, ooit uit plassen zien ontstaan en in gele koolzaadvelden zien drogen, is volwassen geworden. De struiken zijn vol en de bomen hoog. Alleen de grote weg is nog altijd even saai gebleven.

Tussen Almere en Leliestad liggen geploegde akkers waaraan violette schaduwen diepgang geven. De sky line van de steden is verbazend lelijk, de natuur indrukwekkend. Bollenvelden bloeien. Groen loopt in alle tinten uit en vormt voorzichtige coulissen. Mist aan de grond verbergt de stammen waarop windmolens staan. Het landschap glooit zich vol mensenhandenwerk ten behoeve van elektrisch naar Ketelbrug en 't oude land.

Het is overal veranderd en toch hetzelfde gebleven. Ketelbrug over en daar is de zon. Precies zoals het weer vroeger kon verspringen. We doorkruisen nu het oude land dat altijd vr lag op de Flevo. Rijpe boerenhoeven beschut door zwaar groen. Kaarsrechte boerenwegen afgezet met scheefgewaaide bomen omdat de gesel van wind niet aflaat hun schouders te beuken. Noord-Oost Polder ziet eruit of hij er altijd is geweest en nooit nieuw ontrukt aan het zilt van de zee. Bloembollen ook hier, vroeger al. Mooi.

 

Reacties: (2)


zou je toch zeggen dat ze alle ruimte hadden er iets aardigs van te maken
elisa, 17-04-2002 23:16

Ik zie altijd alleen maar het stuk Amsterdam - Almere, en daar is de skyline die opdoemt ook weerzinwekkend, en de natuur prachtig mooi.
Merel, 17-04-2002 23:05

 

 

 

Site Meter