Terug naar Log

04-18-2002: "Ongeloof"

Neem mij alsteblief niet kwalijk dat ik het uitschater temidden van alle droefenissen des levens. Ik kom werkelijk niet meer bij. Voedingscentrum Actueel meldt dat kaneel mogelijk schadelijk is tijdens de zwangerschap.

Het Voedingscentrum adviseert zwangere vrouwen uit voorzorg zo min mogelijk kaneelhoudende producten te eten (appeltaart, ontbijtkoek, speculaas en kaneelthee). Dit is te lezen in het vakblad Voeding Nu dat deze week verschijnt. Een belangrijk bestanddeel van kaneel is coumarine. Indirect zijn er aanwijzingen dat coumarine schadelijk is voor ongeboren baby’s. Coumarine zelf is echter nooit op dit effect onderzocht.

Kan iemand mij misschien vertellen wat indirecte aanwijzingen zijn als iets nooit onderzocht is? Het klinkt vreselijk ernstig, maar bij mij gaat het knipperbollen als ik verderop lees dat er ook een synthetische variant wordt gemaakt voor in cosmetische producten. En nu komt het: Gemiddeld neemt de Nederlander vier milligram coumarine per dag op: de helft via eten, de andere helft via producten als parfum, deodorant en bodymilk. Wazzeggu? Hoeveel appelbollen en speculaasjes happen we dan weg? En bevat de synthetische vorm ook coumarine? Maar synthetisch is toch namaak?

Kaneel is sinds 1650 een van de meest kostbare en prachtige produkten die door de VOC werden binnengebracht. We eten al eeuwen ontbijtkoek, strooien snufjes over appelgerechten en trekken stokjes uit in onze bisschopswijn. En nu, na 350 jaar welbevinden, zal het dit spul — ook als medicijn gebruikt tegen insectenbeten, blauwe plekken, nierontstopping, verkoudheid en moeilijke spijsvertering — onze zwangerschappen verpesten.

Hier geloof ik nou helemaal niets van.

 

Reacties: (4)


als je nootmuskaat met soeplepels tegelijk inneemt word je ook high. Ongetwijfeld zullen kaneelverslaafden schadelijk bezig zijn. We hebben ook periodes gehad dat pintdakaas bedreigend voor de gezondheid werd geacht. Koffie en peper zijn ook ongezond. En zo ken ik tal van smaakmakers die schadelijk zouden kunnen zijn tenzij je ze met mate en gezond verstand gebruikt.
elisa, 19-04-2002 10:05

Staat regelmatig een en ander over de negatieve invloed op de gezondheid van kaneel, in de gezondheidsbijlage van de consumentengids. Tuurlijk is het zo dat kaneel al eeuwen als specerij wordt gebruikt, maar in de huidige (och heden ik had niet verwacht dit woord ooit nog te gebruiken..) 'consumptiemaatschappij' is de totale inname per persoon wel een stuk hoger komen te liggen; en dan worden evt risico's misschien minder verwaarloosbaar.
Puck, 19-04-2002 12:41

Voedingscentrum dringt aan op onderzoek! Hoe bedenken ze het.
elisa, 18-04-2002 23:28

Dat is bedacht om zwangere vrouwen NOG meer de stuipen op het lijf te jagen en hen een gestresste zwangerschap te bezorgen. Ik word hier erg boos over!
odette, 18-04-2002 22:44 http://nznl.com/detslife

 

 

 

Site Meter