Terug naar Log

04-24-2002: "Gemiste kans"

Nog iemand gisteravond het einde gehoord van 'Met het oog op morgen'? Waar Jan Tromp en Harry van den Bergh elkaar in de haren vlogen. Tromp die inderdaad nogal misplaatst de term shoa gebruikte en van den Bergh die hier razend om werd en hem ervan beschuldigde persoonlijk het anti-semitisme aan te wakkeren en excuses wilde horen.

Jammer en zinloos, dit emotionele geruzie voor de microfoon. Hoeveel verhelderender zou het niet zijn geweest en hoeveel beter voor de IsraŽlische zaak als Harry van den Bergh rustig had kunnen duidelijkmaken waar en waarom Tromp de mist in ging.

 

Reacties: (5)


Zo had ik het ook beluisterd. Er stak van Tromp geen opzet achter om Joden te kwetsen. Bepaalde termen zullen altijd zeer beladen blijven voor Joden en wonden openrijten. Als van den Bergh dit had kunnen uitleggen had het gesprek zin gehad.
elisa, 29-04-2002 13:56

Het misverstand dat bij Van den Berg leeft - en dat ook hier weer naar voren komt - is dat Jan Tromp de huidige troubles zou vergelijken met de shoa. Dat doet hij dus niet. Tromp vergelijkt niet de Shoa van toen met de troubles van nu, maar hij wijst op de ironie van de geschiedenis dat waar ooit Joden slachteroffer werden van razzia's, nu Israel razzia's (volgens het woordenboek: massale inhechtenisneming, politieke drijfjacht) uitvoert. Natuurlijk, de reden tot en het vervolg op de razzia's verschilt. Maar dat er ook in Jenin sprake is geweest van een razzia is een feitelijk juiste constatering, en daar kun je moeilijk je excuus voor maken.
Henk Westerik, 29-04-2002 13:17

Hippo heb grote dank! Vergeefs naar gezocht, had niet veel tijd.

Nimo: ja, ik vind radio in de late uren (of vroege ochtend) vaak top. Voor mij kan er geen tv tegenop. Talking heads horen is spannender dan ze te zien.
elisa, 24-04-2002 23:24

Opname te beluisteren via
http://www.omroep.nl/nos/noshome/programmas/radio/av_oog.html
en via Bieslog: http://www.bieslog.vpro.nl/jump.db?6352892
Discussie begon in 43e minuut en duurde een klein kwartier.
Hippo, 24-04-2002 23:16 http://linkesoep.blogspot.com

Woeoe, heb ik gehoord! Wat een vuurwerk! Wat Harry van den Bergh deed, dat is natuurlijk geen discussiŽren. Het leverde wel spannende radio op. Met het oog op morgen blijft toch wel een topprogramma.
Jer O. Nimo, 24-04-2002 22:48 http://www.jeronimo.blogspot.com

 

 

 

Site Meter